Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Da sie wyciagnac numer seryjny karty sieciowej poprzez PHP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
_XoR_
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o numer seryjny, badz tez zwany adresem fizycznym. Da sie go wyciaganc jakos przez php. Bo chcialbym miec mozliwosc identyfikacji konkretnego uzytkownika. Cookies sie slabo nadaja, bo zawsze mozna je usunac z kompa; blokowanie IP tez kiepski pomysl, bo inet z LAN'a to wszyscy maja jeden zewnetrzny IP. Jesli serwer nie obcina wewnetrznego IP to jeszcze przejdzie, ale zazwyczaj jest tak, ze serwery obcinaja wiec zmienna forwarded_ip na nic sie nie przyda.
Wiec da sie wyciagnac ten adres fizyczny karty? Czy moze jest jakis inny sposob jednoznacznej identyfikacji uzytkownikow?
spenalzo
Już o tym kiedyś było... i o ile [pamiętam to nie.
adwol
W ogólnym przypadku jest to niewykonalne. Jeśli pakiet IP przejdzie chociażby przez jeden router (a Twój post sugeruje, że tak będzie) to źródłowy adres fizyczny zmieni się i nic Ci to nie da. Nawet w obrębie jednej sieci na większości systemów jest to niemożliwe.

Był już kiedyś wątek na podobny temat. To naprawdę nie jest dobry pomysł.
Cytat
Czy moze jest jakis inny sposob jednoznacznej identyfikacji uzytkownikow?

Identyfikacja za pomocą hasła + SSL.
id4
Witam.
Kiedyś pisałem system który miał na celu regulowanie płatności za dostęp do internetu w sieci wewnętrznej - do tego musiałem zczytywać tablicę ARP - czyli adres karty. Wątek http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=39840&...ighlight=#39840. Oczywiście działa to jedynie w jednej podsieci, ale może coś z tego wykorzystasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.