to mój pierwszy post, mam nadzieję, że w dobrym dziale, a jak coś z nim nie tak to przepraszam z góry .

A do rzeczy. Piszę skrypt pobierający/aktualizujący dużą ilość danych (kilkanaście tysięcy rekordów), które następnie są wprowadzane do bazy danych MySQL. Skrypt wywoływany przez cron.
Tylko tutaj pojawia się problem (nie przy cron, tylko przy przetwarzaniu tych danych). Przy mniejszej ilości (testowej) wszystko jest ok, przy większej - docelowej - oczywiście skrypt wyrzuca błąd o zbyt długim czasie działania. set_time_limit nie wchodzi w grę, bo nie wiem jaka będzie górna granica działania skryptu, a w skrypcie nie ma co optymalizować już. Myślałem żeby jakoś dane wejściowe dzielić na paczki mniejsze, żeby skrypt się "nie zapychał" (przyszło mi do głowy jakieś kombinowanie z wykonywaniem części zapytań i przenoszeniem przez header() z jakims parametrem, żeby dalszą część przetwarzał, ale jakoś nie przekonany do tego byłem, żeby to było najlepsze rozwiązanie), ale nie wiem czy to dobry pomysł, jak w ogole się do tego zabrać, i z taką prośbą o pomoc z tym zwracam się do Was.

Starałem się szukać odpowiedzi na forum i Google, ale z mizernym skutkiem, bo nawet nie wiem jak to dokładnie nazwać...
dziękuję z góry za pomoc.