Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: iteracja tablicy tablic
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qlavey
Witam wszystkich. Mam formularz, z którego dane zapisuje do jednej tablicy. Wygodniej byłoby dla mnie zapisywać je do kilku tablic ale wtedy mam problem z wykonaniem jednej operacji na elementach wszystkich tablic jednocześnie. Stwierdziłem ze w takim razie utworzę sobie tablicę tablic i będę iterował używając foreach. Jak się okazało, co nie było trudne do przewidzenia, iteruje mi tylko po tablicach. Więc stwierdziłem, że wewnątrz zrobię drugą pętlę foreach, która będzie iterować już po elementach tych tablic ale niestety to nie działa. Czy ktoś może mi powiedzieć jak dostać się do elementów tabli wewnątrz tablicy? Poniżej zamieszczam kod którym próbowałem osiągnąc cel. Z góry dzięki za pomoc.

CODE

// $dataI, $dataII są tablicami w których mam dane z formularza

$data = array ($dataI, $dataII, $dataIII, $dataIV);

foreach ($data as $array){
foreach ($array as $value){
if (empty($value) == 'false'){
$value = '<span style="color: red;">None</span>';
}
}

wujko_thc
zapraszam do manuala, ostatni dodany comment (pierwszy od góry)
qlavey
Jak tworzyc tablice to wiem, tylko pozneij mam problem z poruszaniem sie po niej.
phpion
Aby połączyć kilka tablic w jedną skorzystaj z array_merge" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
qlavey
o wlasnie wielkie dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.