Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skórki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Spykaj
Jak zrobić system skórek ? Jak popatrzyłem na inne cms, np. jportal, czy php-fusion, to w nich skórka podmienia tylko kilka rzeczy, (style css, header, footer, otwarcie i zamknięcie menu, otwarcie i zamknięcie strony) co ma swoje plusy, bo łatwo się je tworzy, ale nie daje to za wiele możliwości. Z drugiej strony jak pozwolę na zmianę dowolnego elementu na stronie, to jak ktoś będzie chciał zrobić skórkę, to będzie musiał zmienić 20 plików oO. Zna ktoś jakiś rozsądny sposób na kompromis ? Między funkcjonalnością, a wygodą tworzenia nowych, plz helpik smile.gif
rafalp
Możesz stworzyć swój system skórek albo ściągnąć właśnie od takich CMS-ów albo zainteresować się www.smarty.net
Spykaj
A ja jak zwykle zostałem źle zrozumiany ;p

To akurat nie ma żadnej różnicy, czy to będzie smarty, opt, czy plik php z includami. Po prostu nie wiem, czy w folderze dajmy na to blue_style powinno byc 20 plikow:
-> forumview.php
-> newsview.php
-> cośtamview.php
-> registerform.php

Czy lepiej zrobić jeden plik functions.php z takimi funkcjami jak np:
- header();
- footer();
- menu_open();
- menu_close();
- module_open();
- module_close();

Oba rozwiązania nie bardzo mi się podobają biggrin.gif Pierwsze z powodu konieczności przerabiania n plików w każdej skórce, a drugie, bo to nie daje pełnych możliwości zmian wyglądu ;p

mam nadzieje, że teraz rozumiecie w czym problem ;p i pomożecie rozwiązać ;p
vokiel
Przedewszystkim musisz zrobić b dobrze zorganizowany, ostylowany kod HTML. Wtedy cały wygląd strony można zmienić jednym css'em i kilkoma grafikami. Już nieważne jak dokument jest tworzony, czy smarty, czy cokolwiek innego. Wynikowy html lecący do przeglądarki musi dać się dokładnie ostylować w css. Wtedy możesz zmieniać pozycję bloków, ukrywać je, zmieniać kolorystykę, menu itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.