Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] MySQL -> MySQLi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukasamd
Witam,
mam stronę na CMSie extreme-fusion ale mniejsza o to. Funkcje w systemie odpowiadające na wykonywanie zapytań do bazy korzystają z mysql, ostatnio przeczytałem jednak gdzieś, że mysqli jest szybsze. Czy warto zamienić funkcje mysql na te z mysqli? Czy w ogóle można to zrobić względnie bezstresowo? Sorry jeżeli pytanie głupie czy bez sensu - jestem zielony i pytam aby się dowiedzieć smile.gif
bogdan89
a ja myślę, że głębsza i ważniejsza różnica miedzy MySQL i MySQLi polega na tym, ze MySQLi jest wygodniejsze do programowania obiektowo.
Różnic w szybkości działania nie zauważysz gołym, ludzkim okiem.
MySQLi jest bardziej skomplikowane, i na pewno nie zrobisz zmiany "względnie bezstresowo" smile.gif
lukasamd
Aha, czyli daję sobie spokój. Dzięki za szybką odpowiedź.
Grangu
A mi zawsze powtarzaja ze wszytko leprze od mysql smile.gif Golym okiem nie zauwazysz roznicy przy jednym zapytaniu w tablicy z 10 rekordami ale wiecej zapytan+wiecej rekordow=wiekrza roznica.
bogdan89
No dobra, ale rzecz dotyczy zmiany w gotowym CMSie. Jeśli tworzyć coś od zera to można się z MySQLi bawić, ale przerobić taki gotowy system... powodzenia... dla mnie byłaby to strata czasu, nie warta tych paru milisekund.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.