Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript] Ukrywanie selectów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piraciq
Witam

mam następujący problem

jeden formularz w nim
1.select - producenci
2.select producent - 1
3. select producent -2

i teraz tak w zależności od tego która opcja zostanie wybrana czy producent 1 czy też 2 pojawią się odpowiednie selecty jeśli by chodziło o jednego selecta to nie ma problemu ale nie wiem jak za bardzo przekazać id wybranego producenta w select 1 aby mi się odsłonił select z odpowiednim producentem.

przedstawiam to co mam teraz

1. <select onChange="document.getElementById('_producenci').style.visibility = 'visible'" name="producent">
  2. <option value="0" selected="selected">wybierz</option>
  3. <option value="1">Toshiba</option>
  4. <option value="3">Carrier</option>
  5. <select style="visibility:hidden" id="_producenci" name="toshiba">
  6. <option value="1" id="_producenci">2</option>
  7. </form>

przy zmianie pierwszego selecta pojawia mi się drugi z tym, że mi chodzi o wyświetlenie odpowiedniego dla danego producenta
f1xer
Zasada w sumie prosta tylko ja nie jestem programistą JS ale postaram się to pokazać jak najlepiej umiem

1. <select id="producent" onchange="document.getElementById('_producenci'+document.getElementById('producent').value).style.visibility='visible'">
  2. <option value="0" selected="selected">Wybierz</option>
  3. <option value="1" selected="selected">P1</option>
  4. <option value="2" selected="selected">P2</option>
  5. <!-- ponizej select dla P1 -->
  6. <select id="_producenci1" style="visibility:hidden">
  7. <option value="cos">cos</option>
  8. <!-- ponizej select dla P2 -->
  9. <select id="_producenci2" style="visibility:hidden">
  10. <option value="cos2">cos2</option>
  11. </select>
piraciq
Blisko :]

z tym, że jak wybiorę jeden a później drugi to pozostają obydwa :] a chodzi mi o to aby się ukrywał ten nie wybrany
f1xer
generalnie to zamiast wrzucać kod do zdarzenia zrób sobie funkcje i wywołuj ją za każdym on change
to co napisałem to tylko zasad niestety kończę już pracę smile.gif więc jak nikt Ci nie odpowie do jutra to napisze Ci taką funkcję.
golaod
No to analogicznie dodawaj dla reszty style.visibility='hidden'
np. Zrób sobie zmienną która będzie pamiętała ostatnio pokazany select i wtedy dodajesz to pokaz nowy, ukryj stary z numerkiem z tej zmiennej. Nie licz na gotowca.
piraciq
niestety na js się nie znam także liczę na pomoc tu obecnych :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.