Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] tworzenie serwisu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gosc
witam
Chcialbym sie nauczyc php tworzac wlasny serwis. Z doswiadczenia innych jezykow wiem, ze warto sie poradzic zanim zacznie sie samemu pisac, wiec wskazcie bledy, jesli takie beda w mojej koncepcji.
Serwis bedzie mial menu po lewej, pasek z odnosnikami nad ramka, glowna ramka na tresc, stopka, grafika nad paskiem. Standard.
1 Najpierw podziele sobie to wszystko na divach w index.php
2 Nastepnie powycinam divy z ich zawartoscia do osobnych plikow, czyli np. menu.php, wszystkie pliki zaincluduje w index.php, i owe zaincludowane pliki beda mialy swoje pliki css.
3 Nastepnie, gdy ktos kliknie np. w menu "kontakt" to przez adres strony zostanie przekazana informacja, zeby
4 Switch na stronie index.php w tej glownej ramce zaincludowal strone np. kontakt.php.
Czyli link na stronie w menu przekaze "kontakt" do jakiejs wartosci do index.php a switch to obsluzy i wyswietli strone kontakt.php
Wydaje sie proste.
Czy daloby sie jakos inaczej przekazac wartosc do zmiennej w index.php niz przez adres strony, tak, zeby adres strony ciagle pozostawal bez zmian. Nie chce tworzyc ramki i do niej wszystkie zapakowac, uczyc sie techniki ajax itp. Wiem, ze formularze obsluguja metode post, ale czy daloby sie zrobic linki jak formularze.
Shili
Ale to jest kompletnie niefunkcjonalne ze względu na indeksację treści i co najważniejsze wygodę użytkownika. Lepiej już użyć czegoś takiego jak mod rewrite do generowania ładnie wyglądających i przyjaznych adresów, niż dla każdej strony wyświetlać adres index.php
gosc
ok thx za info o modzie, wykorzystam go,
a to co napisalem wczesniej to jest dobrze ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.