witam
Chcialbym sie nauczyc php tworzac wlasny serwis. Z doswiadczenia innych jezykow wiem, ze warto sie poradzic zanim zacznie sie samemu pisac, wiec wskazcie bledy, jesli takie beda w mojej koncepcji.
Serwis bedzie mial menu po lewej, pasek z odnosnikami nad ramka, glowna ramka na tresc, stopka, grafika nad paskiem. Standard.
1 Najpierw podziele sobie to wszystko na divach w index.php
2 Nastepnie powycinam divy z ich zawartoscia do osobnych plikow, czyli np. menu.php, wszystkie pliki zaincluduje w index.php, i owe zaincludowane pliki beda mialy swoje pliki css.
3 Nastepnie, gdy ktos kliknie np. w menu "kontakt" to przez adres strony zostanie przekazana informacja, zeby
4 Switch na stronie index.php w tej glownej ramce zaincludowal strone np. kontakt.php.
Czyli link na stronie w menu przekaze "kontakt" do jakiejs wartosci do index.php a switch to obsluzy i wyswietli strone kontakt.php
Wydaje sie proste.
Czy daloby sie jakos inaczej przekazac wartosc do zmiennej w index.php niz przez adres strony, tak, zeby adres strony ciagle pozostawal bez zmian. Nie chce tworzyc ramki i do niej wszystkie zapakowac, uczyc sie techniki ajax itp. Wiem, ze formularze obsluguja metode post, ale czy daloby sie zrobic linki jak formularze.