Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mczlowiek
Do tabeli poprzez formularz wstawiam zamiast nazwy id, ale jak zrobić żeby pozniej zamiastid wyswietlało mi nazwe?
  1. <?php
  2. mysql_query("set names utf8");
  3. $typy = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM typy, bukmacherzy, dyscypliny WHERE typy.bukmacher=bukmacherzy.id AND typy.dyscyplina=dyscypliny.id AND typy.id='".$_GET['typ']."'"));
  4. echo(' <table border=0 cellspacing="0" cellpadding="0" valign="center">
  5. <tr>
  6. <td width=198 height=29 background="../images/team01.gif" align=right><font face=verdana size=2 color=white><b>'.$typy['team1']. '&nbsp;</b></font></td>
  7. <td width=87 height=29 background=../images/team02.gif align=center><font face=verdana size=3 color=white><b>'.$typy['wynik'].'</font></b></td>
  8. <td width=195 height=29 background="../images/team03.gif" align=left><font face=verdana size=2 color=white><b>&nbsp;'.$typy['team2'].'</b></font</td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td colspan="3" height=2></td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td colspan="3" height=10 bgcolor="#F5f6f2" align=center><font face="verdana" size=1 color=black>'.$typy['data'].' </font>
  15. <font face="verdana" size=1 color=black> '.$typy['autor'].'</font> <font face="verdana" size=1 color=black> '[b].$typy['dyscypliny'].[/b]'</font></td>
  16. </tr>
  17. </table>
  18. </b><br><br></font><font face="verdana" size=1 color=black>
  19. '.$typy['analiza'].'<br><br>');
  20. ?>
calebos
Jak phpem zamieniales wartosci z formy to teraz je tak samo phpem odmien.
Albo dodaj sobie nowa tablice z nazwami i rob do niej tez join po id

pseudokod

ifem albo casem:

if $row['id']==1

echo 'nazwa1'

if $row['id']==2

echo 'nazwa2'
mczlowiek
nie, to nie o to chodzi, tu nic nie bylo zmieniane.
wybieram sobie z nazw ale do tabeli wstawiam nie nazwe ale id, i potem w tabeli zamiast nazwy mam id, dlatego w poleceniu select wstwilem tez tabele dyscypliny zeby polaczyc to z tabela w ktorej mam id dyscyplin zeby na koncu wyswietlic nie id a nazwe dyscypliny.

tabela dyscypliny
id...nazwa

tabela typy
id...team1...team2...dyscyplina

i w tabeli typy w kolumnie sycyplina wstawia sie id dyscypliny , ale w wyniku koncowym che dostac nazwe a nie id dyscypliny w okreslonym ty[pie
nospor
skoro w zapytaniu łączysz dwie tabele - robisz to nawet dobrze, to nie:
$typy['dyscypliny']
a: $typy['nazwa']
Przeciez to pole "nazwa " w tabeli dyscypliny odpowiada za nazwe....
Zakladam ze w tabeli "typy" nie masz pola o nazwie "nazwa"
mczlowiek
problem w tym, że pole nazwa jest już w uzyciu... i co teraz? za bardzo nie wiem co zrobic, czy zmieniac nazwe w tabelach?
nospor
no to uzyj aliasu:
SELECT typy.*, bukmacherzy.*, dyscypliny.nazwa dnazwa FROM ...

a potem
$typy['dnazwa']
mczlowiek
dziękuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.