A daj mu pod runtime_encoding utf-8 i zobacz jak się zachowa po restarcie Punkt drugi/pierwszy to sprawdź z jakim kodowaniem zapisujesz plik - zapisz go z kodowaniem UTF-8 i zobaczy czy wtedy ogonki łyknie.
damian.1923
20.08.2008, 21:56:18
zrobiłem jak piszesz Riklaunim i nic nie pomogło. w końcu się zdenerwowałem i zainstalowałem starszą wersję php5.2.6 świetna sprawa, cała konfiguracja i instalacja zautomatyzowana.
Co ciekawe nadal nie widzę polskich znaków: mam dokument kodowany w windows-1250 polskie ogonki zamieniają się w tzw. krzaczki.
Nie chcę zmieniać kodowania, bo mam dane pobierane z pliku tekstowego, pomóżcie.
paziek
21.08.2008, 11:34:14
użyj iconv do konwersji kodowań
Albo zapisz skrypt, bazę i w ogóle wszystko do windows-1250 (może zadziała:P)
damian.1923
25.08.2008, 18:01:42
Od początku miałem wszystko w windows-1250 (tzn. pliki tekstowe i skrypty PHP) w starszej wersji php wszystko działa bez zarzutu.
Próbowałem zapisywać skrypt pod ansi i utf-8, polskich znaków dalej nie widać.
Sprawa się wyjaśniła. Otóż w pliku konfiguracyjnym Apache widniał zapis
Kod
AddDefaultCharset ISO-8859-1
który determinował wszelkie inne deklaracje kodowania zarówno w php.ini, jak i w docelowych plikach php. Dzięki wszystkim za porady i dobre chęci. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.