Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Skracacz linków - dodanie do linku literki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Laki-
Witam, znalazłem w internecie skrypt do skracania linków. Sprawuje się on nieźle, wszystko działa jak należy niestety, generowane linki mają tylko cyfry. Jestem początkujący w PHP i MySQL. Czy ktoś mógłby mi pomóc w zrobieniu opcji, żeby generowane linki miały także literki?

Nie wiem dokładnie, które opcje generują te zapytania, więc podam wszystkie, które najbardziej mi temu odpowiadają:

1. <?php
  2. $query="CREATE TABLE url ( id mediumint(20) NOT NULL auto_increment, ip varchar(20) NOT NULL, url text NOT NULL, count varchar(255) NOT NULL, key (id))";
  3. ?>

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO $table (ip,url) VALUES ('$ip','$url')" or die('MySQL error: '.mysql_error());
  3. mysql_query($query);
  4. $qs = mysql_insert_id();
  5. ?>

1. <?php
  2. $id = $_GET['id'];
  3. if($id){
  4.  
  5. $qs = mysql_query("SELECT url FROM $table WHERE id = $id") or die('MySQL error: '.mysql_error());
  6. mysql_query("UPDATE url SET count=(count + 1) WHERE id = $id");
  7. ?>

1. <?php
  2. RewriteRule ^([0-9]+)/?$ /go.php?id=$1 [L]
  3. ?>

Proszę o pomoc.
SirZooro
Klucz główny w tabeli MySQL której używasz może przyjmować tylko wartości liczbowe, dlatego generowane identyfikatory składają się tylko z cyfr. Jeżeli chcesz mieć też literki, poczytaj o funkcji base_convert.
Gość
SirZooro, dzięki za szybką odpowiedź. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale żeby ta opcja zadziała to muszę z tego pierwszego kodu usunąć auto_increment? Czy może mediumint zamienić na varchar?

Sorry, ale naprawdę jestem laikiem. Bazuję na tym co znalazłem w googlach, odnosząc się do Twojej odpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.