Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomsi
Jakie są Wasze rozwiązania i sposoby na menu. Chodzi mi o to, że próbowałem zrobić menu oparte o MySQL, ale pojawiały się problemy z formatowaniem treści. Postanowiłem więc, że zrobię menu na plikach. Tu pojawia się problem.

1) Jak zorganizować coś takiego, żeby było praktyczne? Wrzucić wszystkie pliki, które będą zawierały zawartość podstron do jednego katalogu i w pętli je wczytywać do menu ( w przypadku dodania jakiejś nowej podstrony nie będę musiał pamiętać aby ją dodać do menu)?
2) A jak zrobić żebym sam mógł ustalać kolejność w menu?

MOże macie jakieś fajne a przede wszystkim pratyczne pomysły jak to zorganizować.
decha-design
Ja i tak polecam zrobić Ci to w SQL ...

tabela `menu` może zawierać pola: id, name, pos ... gdzie pos to pozycja danego menu

tabela `menu_links` może zawierać pola id, menu, url ... gdzie menu to id z tabelu `menu`, a url to po prostu adres np. index.php?art=1

tabela `menu_content` może zawierać pola id, menu, text ... -||-, a text to zawartość danego menu ...

i tutaj sprawdzasz bazą danych czy dana kategoria zawiera jakieś linki ... jeżeli tak to pobierasz dane do pętli z `menu_links` lub jeżeli nie ma wyników to dane z `menu_content`

lub możesz od razu definiować przy dodawaniu nowego menu do bazy czy ma zawierać linki czy jakiś tam kod ... możesz dodać do tego pole type i dać np. wartości 1 lub 0 ... coś takiego ... możesz dodać tez pole align ... które by definiowało położenie menu, jeżeli posiadasz taki styl - po lewej lub po prawej stronie ...

Pzdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.