Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Google Maps API] wykrycie współżędnych markera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
terabit
Witam,
tworzę sobie mapkę z użyciem API Google Maps,
jednak mam problem z wykryciem współrzędnych markera którego sobie umieszczam na mapce.
Chce je np. przypisać do jakiejś zmiennej php i odpowiednio się nimi zająć winksmiley.jpg

może ktoś już coś takiego robił?

Pomóżcie winksmiley.jpg
sowiq
Google Maps API działa na JavaScript. Co najwyżej możesz w PHP wygenerować kod JS, który później pokaże markery na mapie.
W drugą stronę nie wiem jak to sobie wyobrażasz (JS -> PHP).
terabit
marker wrzuca uzytkownik na mapke a ja chce z tego js'a wrzucic wartosic współżednych do np zmiennej php (oraz je zapisac w bazie)
sowiq
Współrzędnych winksmiley.jpg

Jeśli chcesz zapisywać w bazie markery, które ustawiają użytkownicy (można było tak od razu napisać), to musisz je w jakiś sposób wysłać na serwer.
Podczas kliknięcia na mapie tworzony jest marker. Marker ma funkcje do odczytu współrzędnych. Te współrzędne możesz wysłać np. za pomocą Ajax'a używając JS.

Najprostszy przykład:
Kod
// marker - utworzony kliknięciem marker
var x = marker.x;
var y = marker.y;

var action = "./test.php";
var ajax = createAjax(); // tworzenie elementu ajax
var post = "x=" + x + "&y=" + y;

ajax.open("POST", action); // otwieranie polaczenia POST z serwerem
ajax.setRequestHeader('Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); // ustawianie naglowka
ajax.send(post);

Pisane z palca. Może mieć błędy.
terabit
hmm...
wydawało mi się że będzie to prstsze do wykonania :/
ja js jestem strasznie tepy biggrin.gif

ale co jesli ten ktos zaznaczy sobie więcej punktów i dopiero jak już będzie pewny ze wszystkie poprawnie zaznaczył to je wyśle, najlepiej w formie tablicy winksmiley.jpg
sowiq
No to masz dwa wyjścia. Albo robisz tablicę markerów i wysyłasz to przez Ajax'a, albo jakiś ukryty formularz, do którego będziesz po kolei wrzucał współrzędne i wysyłasz go po zatwierdzeniu jak zwykły formularz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.