Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Apache] Instalacja g++ na serwerze www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaGGer
Witam, chciałbym poprosić wszystkich o rade. Raczkuję w tematyce PHP (jednak pewne rzeczy umiem już zrobić). Jest pewna rzecz, która nie daje mi spokoju - a mianowicie czy możliwa jest instalacja kompilatora języka C++ na serwerze WWW oraz kompilacja kodów źródłowych tego języka? Temat całkowicie mnie przerasta.

Każda wskazówka jest dla mnie bardo cenna. Dziękuję z góry za odpowiedzi...
Speedy
Jeżeli masz na serwerze możliwość uruchamiania poleceń systemowych, to możesz uruchomić kompilator g++ z linii poleceń pod php np. za pomocą funkcji exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
jaGGer
Dziękuję za odpowiedź Speedy.

A zakładając, że mam włączoną możliwość uruchamiania poleceń systemowych, to wystarczy że odpalę:

1. <?php
  2. shell_exec ( './make program.cpp' );
  3. ?>

i jako wynik otrzymam plik wykonywalny program.exe ?
Speedy
Tak.
Przed chwilą z ciekawości to sprawdziłem u siebie i działa winksmiley.jpg.

1. <?php
  2.  
  3. exec('c:Dev-Cppbing++ c:wampwwwothervariousgcc\test.cpp -o c:wampwwwothervariousgcc\test');
  4.  
  5. ?>

Pamiętaj o tym, żeby określić, gdzie ma się zapisać Twój skompilowany plik.
jaGGer
O lol, to rzeczywiście działa. Spróbuję teraz wykonać kompilację na normalnym (nie wirtualnym tongue.gif) serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.