Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] zapytania sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
king
Witam.... mam pewien problem, otoz pewna dobra osoba pomogla mi i dala mi takie zapytanie

1. <?php
  2. $lista = array("ekwi_bronie","samochody","ubrania");
  3. $typ = $_GET['ekwipunek'];
  4. $zapytanie = "SELECT * FROM ".$lista[$typ]." WHERE player_id = ".$id;
  5. ?>

ok pobiera mi dane z bazy:) ale jak skonstruowac podobne zapytania np. te ponizsze zapytania jak przkszatlic z wykorzystaniem $lista[$typ]?

1. <?php
  2. $pytanie = mysql_query("select * from ekwi_bronie WHERE Amount = 'N' ");
  3. $zapytanie = "UPDATE ekwi_bronie SET Amount = 'Z' WHERE player_id = '1'";
  4. $result1 = mysql_query("select * from ekwi_bronie WHERE id ='".intval($_GET['akcja'])."' ");
  5. ?>

probowalem cos robic ale mi nie wychodzilo, moglby ktos mi wyltumaczyc jak te zapytnaia konstruowac?
ikssde
CODE

$lista = array("ekwi_bronie","samochody","ubrania");
$typ = $_GET['ekwipunek'];

$pytanie = mysql_query("select * from".$lista[$typ]." WHERE Amount = 'N' ");
$zapytanie = "UPDATE ".$lista[$typ]." SET Amount = 'Z' WHERE player_id = '1'";
$result1 = mysql_query("select * from ".$lista[$typ]." WHERE id ='".intval($_GET['akcja'])."' ");

baszkir
Jedna drobna uwaga - ja bym sobie takiego czystego $_GET -a do bazy nie wstawial. Zaufanie do uzytkownikow to mila sprawa, ale niekoniecznie bezpieczna, a nawykow trudno sie wyzbyc w pozniejszych skryptach :-)
king
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/sites/yoyo.pl/g/y/gylopl/eg.php on line 159

1. <?php
  2. $pytanie = mysql_query("select * from `".$lista[$typ]."` WHERE Amount = 'N' ");
  3. $row2 = mysql_fetch_array($pytanie);
  4. ?>

tu lezy blad..... linia 159 i 158.....

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.