Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z smartami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Smmmary
Witam, zacząłem studiować smary, i od razu napotkałem na błąd.

mam sobie stronę:
  1. <?php
  2.  
  3.        require('./smarty/Smarty.class.php');
  4.        
  5.        $tpl = new Smarty;
  6.        $tpl -> template_dir = './templates/';
  7.        $tpl -> compile_dir = './templates_c/';
  8.  
  9.        $tpl -> assign('data', date('d.m.Y'));
  10.        $tpl -> display('szablon1.tpl');
  11.  
  12. ?>

szablon1.html jest wsadzony w folder templates

Po odpaleniu strony dostaje komunikat:

Warning: Smarty error: unable to read resource: "szablon1.tpl" in D:\_www\cwiczenia\smarty\Smarty.class.php on line 1092

Dlaczego nie może odczytać szablon1.html??

Z kursu którego się uczę (http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Smarty) jest napisane:

Zanim zaczniemy, musimy jeszcze utworzyć dwa dodatkowe katalogi:

1. <?php
  2. 1. /templates - tu trzymać będziemy nasze szablony. [b]PHP musi mieć uprawnienia do odczytu.[/b]
  3.   2. /templates_c - aby zwiększyć wydajność, Smarty wpierw kompiluje każdy szablon do postaci kodu PHP, a dopiero później go wykonuje. Raz skompilowany kod jest przechowywany na HDD w tym właśnie katalogu. Programista nie powinien tam nic grzebać - po prostu należy przydzielić dla PHP prawa do zapisu i nic więcej.
  4. ?>

Jakoś ten odczyt trzeba ustawić w php.ini?
nospor
kurcze, robisz takie literowki ze nie wiadomo czy to literowki czy naprawde masz tak zrobione.
Jaki szablon1.html ? Ma byc szablon1.tpl

Cytat
Jakoś ten odczyt trzeba ustawić w php.ini?
Nie w php.ini a w systemie. Jak masz linuxa to chmod. jak masz winde to problem z glowy
JoShiMa
Cytat(Smmmary @ 6.09.2008, 16:23:54 ) *
szablon1.html jest wsadzony w folder templates

Po odpaleniu strony dostaje komunikat:

Warning: Smarty error: unable to read resource: "szablon1.tpl" in D:\_www\cwiczenia\smarty\Smarty.class.php on line 1092

Jeśli rzeczywiście masz w katalogu templates plik szablon1.tpl to jeszcze uświadom nas jak jest położony katalog tempate względem skryptu, którego kod nam przedstawiłeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.