Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript]Jak powrócić do pozycji strony po powrocie z innej?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siemieng
Zastanawiam się jak iw czym wykonać skrypt powracania do odpowiedniego fragmentu (części) strony po cofnięciu z jakiejś podstrony?questionmark.gif?

Klasyczny przykład: forum -> powiedzmy wyświetlamy listę tematów która nie mieści się rozdziałce naszego ekranu, przewijamy w dól -> wchodzimy do interesującego nas tematu -> następnie powracamy do listy tematów, czyli wcześniejszej strony i pozycja na stronie ustawia się nam automatycznie na pozycję na liście tematów którą wcześniej odwiedziliśmy.

Standardowo, bez użycia żadnych dodatkowych skryptów po powrocie pozycja na stronie ustawia się na gorę strony, czyli chcąc dalej przeglądać listę tematów musimy przewinąć w dół do wcześniej odwiedzonego i kontynuować przeszukiwanie. Jak tego uniknąć?questionmark.gifquestionmark.gif

Zastanawiałem się na wykorzystaniem etykiet w linkach ale wtedy po powrocie z podstrony do strony z etykietą, w przypadku gdy lista poniżej opcji z etykietą jest długa, pozycja na stronie ustawi się standardowo, że link z etykietą będzie u samej góry, a to nie wygląda ładnie i nie jest zbyt "czytelne". Na stronach zazwyczaj opcja wcześniej wybrana jest w centrum pozycji po powrocie, jak to zrobić?questionmark.gifquestionmark.gif?

Myślałem także o odczytaniu pozycji kursora w momencie kliknięcia w daną opcję?? Ale defakto nie mam dobrego pomysłu, proszę o podpowiedzi?questionmark.gif

ps. Nie mam pojęcia jak się fachowa nazywa takie zagadnienie dlatego w poście używam pozycja strony ;P
erix
Cytat
interesującego nas tematu -> następnie powracamy do listy tematów, czyli wcześniejszej strony i pozycja na stronie ustawia się nam automatycznie na pozycję na liście tematów którą wcześniej odwiedziliśmy.

Użyj kotwic, jak już.

Cytat
Standardowo, bez użycia żadnych dodatkowych skryptów po powrocie pozycja na stronie ustawia się na gorę strony, czyli chcąc dalej przeglądać listę tematów musimy przewinąć w dół do wcześniej odwiedzonego i kontynuować przeszukiwanie. Jak tego uniknąć?

Szczerze mówiąc, nie wiem, w jakim celu chcesz to zrobić, bo każda znana mi przeglądarka (przeglądarka!=IE) powraca do odpowiedniego przesunięcia zaraz po kliknięciu na "wstecz"...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.