wielkie dzięki. oto mi właśnie chodziło. Korzystając z okazji, nie będę zakładał nowego tematu, a napiszę to tutaj. Moje zapytanie nie zwraca mi nic, a powinno.
Kod
SELECT `id`,`id_galeria`,`grafika`,`data`,`status` FROM `admin_galeria_zdjecia` WHERE `data`=(SELECT MIN(`data`) FROM `admin_galeria_dzialy` WHERE `status`='1');
Chcę wyświetlać losowe zdjęcie z najnowszej galerii. Zatem chcę pobrać sobie informacje o tej, która ma najmłodszą datę. samo podzapytanie działa poprawnie, jedna reasumując całość, zapytanie nie zwraca mi nic. Czy napisałem coś nie tak??
Dodam, że MIN(`data`) dotyczy pola daty z tabeli `admin_galeria_dzialy`, podobnie `status`. Pozostałe pola w podstawowym zapytaniu odnoszą się do tabeli `admin_galeria_zdjecia`.
-----------------------------------------------------------
PROBLEM rozwiązany. Zapytanie było poprawnie napisane składniowo, jednak okazało się, że szukałem w tabeli ze zdjęciami rekordów o takiej samej dacie, jak utworzony dział dla tej galerii. No oczywiście tak być nie mogło, bo każdy rekord ma inną datę. Poprawne zapytanie wygląda następująco:
Kod
SELECT `id`,`id_galeria`,`grafika`,`data`,`status` FROM `admin_galeria_zdjecia` WHERE `id_galeria`=(SELECT `id` FROM `admin_galeria_dzialy` WHERE `status`='1' AND `data`=(SELECT MAX(`data`) FROM `admin_galeria_dzialy` WHERE `status`='1'));