Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Wzór szablonu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ISee
CSS raczej się nie zajmowałem,więc chciałem was prosić o pomoc. Chce zrobić szablon tyle,że na DIV (bo ja potrafie go stworzyć tylko na Tabeli,ale chciałbym nauczyć się robić to w DIV)

Ogólny zarys wygląda tak:

Czarne tło przedstawia miejsce na LOGO(tam będzie zwykły obrazek)

Szary to miejsce na jakiś banner np.flash.

Brązem zaznaczyłem obszar z tłem gdzie będzie gradient i tylko na dole chce dopisać Copyright i inne.

Zielony(i tu jest największy problem)...Tym kolorem zaznaczyłem główny obszar strony i nie wiem jak to prawidłowo wykonać. Chodzi o to,że chce go podzielić na 3 cześci.(jak na rysunku zaznaczyłem) Kiedyś gdy próbowałem robić takie coś to albo się zlewały bądź wjeżdżały na siebie albo np.gdy w menu były tylko 2linki to ta kolumna była krótka i nie rozszerzała się.

UWAGA!,chodzi mi aby wszystkie kolumny miały taką samą wysokość.Tzn,jeśli środkowa ma długą treść to zwiększa sama HEIGHT i te 2 kolumny obok,także to robią.

Różowy to kolejny panel,ale w zasadzie można go pominąć albo wstawie tam obrazek jakiś.

No i na samym dole na gradiencie chciałym umieścić napis "Copiright by..." wiadomo o co chodzi.

Mam nadzieję,że zrozumiecie o co mi chodzi. Z góry dzięki za pomoc winksmiley.jpg 
kazag
Rozumiem, że chcesz, aby ktoś Ci to napisał? Jeżeli tak, to nie ten dział i nie ten tag...

Jeżeli oczekujesz tylko wskazówek, to podpowiem, że te trzy kolumny należy ustawić floatem (float:left;) i nie powinny się rozjeżdzać ani zajeżdzać. Co do tego, żeby miały taką samą długość: odwieczny problem i z tego co czytałem, to nikt go nie rozwiązał na takiej zasadzie, jak można to zrobić tabelą. Możesz jedynie pobawić się z tłem tak, żeby nie było widać, że kolumna się kończy po dwóch linkach...

Poza tym, google nie bolą. Osobiście uczyłem się konstrukcji stron na bazie css w prosty sposób: kursy online oraz ściąganie darmowych szablonów i ich modyfikacja.
Shili
Najprostszy sposób (wymagający najmniej szukania i pracy) to faux columns.

Z anglojęzycznych źródeł mogę polecić http://www.alistapart.com/articles/multicolumnlayouts
Cysiaczek
Ja jeszcze dodam http://www.code-sucks.com/css%20layouts/fi...th-css-layouts/
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.