Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Składanie PC
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
ShadowD
Witam

Chciał bym sobie kupić nowy komputer ale tak nie szalejąc z ceną.

Mam do dyspozycyj ~3000zł komputer powinien posiadać jednostkę, monitor w ostateczności bez monitora.

Nie znam się zbyt na sprzęcie i z chęcią wysłucham co macie do powiedzenia w tej sprawie...

Z góry dzięki za pomoc

*Mam nadzieję, że ten temat nie narusza regulaminu forum ;p
dr_bonzo
Kup se zloma z allegro za 50 zl.

Czlowieku na pisz do czego on ma ci sluzyc? do pracy? jakiej? do gier?
tiraeth
Ja bym w sumie coś takiego złożył:

Płyta główna: ASUS P5E-VM DO - Q35, DDR 2, PCI-Ex, S-775 ~310zł
Procesor: INTEL CORE 2 DUO E8200 - 2.66 GHz BOX ~500zł
Pamięć RAM: GEIL DDR2 4096 MB / 1066 (2 x 2048 MB), Black Dragon, CL5 ~315zł
Karta graficzna: ASUS GF 9600 GSO MAGIC 512 MB, 128bit, DDR3 ~300zł
Dysk twardy: wedle uznania, np. WD 250 GB, 16 MB, SATA II ~200zł
Nagrywarka: wedle uznania, np. LG GSA-H58N - 20x DVDRW DL, IDE, OEM ~75zł
Zasilacz ATX: CHIEFTEC GPS-550AB-A - 550 W ~210zł
Obudowa: wedle uznania, bez zasilacza, np. COOLER MASTER ELITE RC-330 - bez zasilacza, czarna ~125zł
Klawiatura: MICROSOFT Wireless Laser Desktop 5000, czarna + mysz ~200zł
Głośniki: LOGITECH X-230 - 2.1, 32 W ~150zł
Panel LCD: LCD LG W2242T-PF - 22", 5 ms, 8000:1, 300 cd/m2, DVI, czarny ~660zł

Suma: ~3045 Oczywiście weź pod uwagę to, że ja ceny sprawdzałem w Arest Wrocław (http://www.arest.pl) - dla wybranego przez Ciebie sklepu, ceny te mogą się troszkę różnić. Ale zawsze można coś zmienić, wywalić itp. itd.

Czemu coś takiego? A tak na chybił trafił wybrałem zestaw. Wydaje mi się, że poszalejesz na tym w grach, z edycją wideo też nie będzie problemu. Tak przynajmniej mi się wydaje winksmiley.jpg
ShadowD
Wielkie dzięki tiraeth, faktycznie nie dopowiedziałem co chcę robić na tym komputerze ale nie musisz na mnie najeżdżać... ;p

Komputer raczej do programowania ale pograć też lubię - dlatego zmieniam...

Głośniki i klawiaturę, myszkę posiadam, pisałem tylko jednostkę i monitor jednak nie odpuszczę sobie kupienia muszki MX REVOLUTION - ona po prostu jest boska. ;p

Nie wiem ale czy karta graficzna nie jest zasłabłquestionmark.gif

Ps. Komputer mogę kupić na allegro, może być składany...
tiraeth
Ja na Ciebie nie najechałem, nie myl mnie i nie wymyślaj tongue.gif tongue.gif

Karta? Wydaje mi się, że odpowiednia w tym przedziale cenowym. Sprawdź jak wypada w 3dmark... a jakby co to jeszcze to zostało winksmiley.jpg

Allegro? Osobiście wolałbym kupić sprzęt osobno, sam go złożyć i jeszcze mieć blisko do sklepu/serwisu, w razie draki.
ShadowD
Z tym najeżdżaniem chodziło mi o dr_bonzo.

Nie wiem, na allegro 50% taniej, a z gwarancji jeszcze nigdy nie korzystałem więc nie myślę o niej dodatkowo nie zależy mi na czasie... ;p
tiraeth
No, ja też nie używam, ale warto mieć... szczególnie w przypadku sprzętu za 3k. No, chyba, że chorujesz na niepotrzebną gotówkę - wtedy mogę Ci od razu podać numer konta smile.gif smile.gif
ShadowD
Ok nie róbmy sobie z tematu GG.

Gwarancja i tak jest tylko dochodzą koszty przesyłki.

Jeśli ktoś zna się jeszcze oprócz kolegi i ma ochotę mi pomóc proszę o propozycję...
l0ud
Składałem komputer kilka dni temu i myślę, że mogę doradzić, co w tej chwili najbardziej opłaca się kupić winksmiley.jpg

GF 9600 GSO to już raczej za słaba karta, w tej chwili raczej warto kupić Radeona HD4850 (dobra cena to nie więcej niż 450zł z wliczoną przesyłką - można trafić na okazję), albo jeszcze wydajniejszą HD4870 (nie znam opłacalnej ceny ceny, ale mogę powiedzieć, aktualne ceny na allegro są po prostu za wysokie). Porównanie wydajności: http://hwbot.org/hardware.compare.do?type=...1&id=1354_1
Ten E8200 to faktycznie dobry procesor, przy odrobinie szczęścia można kupić za nie więcej niż 400zł z przesyłką (mi udało się to zrobić kilka dni temu za 350zł). Ew. można nabyć trochę gorszy, ale wciąż wydajny E7200 (dobra cena to maksimum niż 300zł z transportem).
Myślę, że z zasilaczem nie ma co szaleć - taki zestaw spokojnie udźwignie Modecom MC-400ATX za ok. 100zł (nie pomylić z serią FEEL!).
Na pamięci RAM też można oszczędzić: nawet w tej chwili da się kupić 2 komplety Geil Ultra 2GB za ok. 100zł, co da nie więcej niż 240zł wraz z przesyłką smile.gif Na chwilę obecną wystarczy właściwie 1 taki komplet.
Co do płyty, ja używam w tej chwili MSI P35 Neo2-FR P35 do takiego zestawu jak wyżej i jestem zadowolony smile.gif Cena 200zł na allegro, ale problemem może być krótka gwarancja.

Pozdrawiam
tiraeth
Cytat("l0ud")
GF 9600 GSO to już raczej za słaba karta (...)

Według tego Twojego porównania, to tak czy siak GF wypada lepiej w overclockingu. Zaproponowałem GF, bo już miałem tyle problemów z ATi, że nigdy więcej ich kart nie kupię. Ale to moje zdanie.

Cytat("l0ud")
Myślę, że z zasilaczem nie ma co szaleć (...)

A ja myślę, że na zasilaczu nie ma co oszczędzać. Myślę też, że prędzej czy później okazać się może, że te 400W (jeśli to ma 400W bo się już z 360W "400-tkami" spotkałem) to za mało. Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić.

Cytat("l0ud")
Na pamięci RAM też można oszczędzić (...)

Można, podałem przykładowo 4GB pracujące w dualu. Można zawsze zamienić na 2GB w dualu.

Cytat("l0ud")
Co do płyty, ja używam w tej chwili MSI P35 Neo2-FR P35 (...) 200zł na allegro (...)

Ceneo mówi, że ceny się kształtują od 272zł brutto w górę. Ceny więc porównywalne. Oczywiście, jak już pisałem wcześniej, można wybrać według uznania. Nie koniecznie trzeba być fanem marki Asus czy MSI bądź Gigabyte lub... Asrock.
.radex
Cytat(tiraeth @ 14.09.2008, 11:13:01 ) *
A ja myślę, że na zasilaczu nie ma co oszczędzać. Myślę też, że prędzej czy później okazać się może, że te 400W (jeśli to ma 400W bo się już z 360W "400-tkami" spotkałem) to za mało. Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić.

No właśnie.. Mi się jakiś czas temu zasilacz spalił, ale nic się nie stało, bo był dobry i skończyło się na oddaniu go na gwarancję. Mój znajomy miał jakiś kiepski i jak ostatnio mu wraz z zasilaczem prawie cały sprzęt się spalił.
Black-Berry
Cytat(tiraeth @ 13.09.2008, 21:46:06 ) *
Procesor: INTEL CORE 2 DUO E8200 - 2.66 GHz BOX ~500zł

Po co wam taki drogi procesor. Intel Core 2 Duo E7200 2,53GHz 1066FSB 3MB cache jest za 330zł. Zamast drogiego procesora i dysku 250GB lepiej kupić 2 dyski Seagate 160GB 7200rpm 8MB SATA-II Barracuda ST3160815AS za 120zł i połączyć je w Raid-0 (płyta musi mieć obsługę). To zwiększa wydajność o wiele bardziej niż procesor. Pamiętajcie że liczy się najsłabsze gniwo a na dzień dzisiejszy jest nim dysk.
ShadowD
Zasilacz w swoim staruszku już wymieniałem, stanął wiatrak i zasilacz zrobił bomm... ;p
Teraz coś o kartach graficznych mianowicie spaliłem dwie GF i Radeona, wolę GF...

Znalazłem dosyć fajną konfigurację mianowicie:

--Procesor--
INTEL CORE 2 QUAD Q6600
(4 x 2,40GHz 6MB Cache)

--Płyta główna--

ASUS P5N-E SLI nForce 650i SLI
Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit

--Pamięć--
Szybka, markowa pamięć DDR2 A-Data 8GB/800 (4*2GB)

--Dysk twardy--
500GB SATA2 NCQ

--Napęd optyczny--
Liteon, Nec, Samsung 20x dwuwarstwowa

--Obudowa--

FEVER WIZARD WI09A-BK/BK
Obudowa posiada 3 dodatkowe wentylatory zapewniające BARDZO dobre chłodzenie

--Karta graficzna--
DWIE KARTY GRAFICZNE W UKŁADZIE SLI 2 X GF 9800GT 1024MB
W sumie 2GB pamięci graficznej

--Zasilacz--
Markowy NOX URANO 600Watt SLI Ready (OVP/UVP, OCP, SCP, PFC) Wysoka sprawność do 84%

Cena:
3000zł

Pytania:
1. Czy wymienić jeden dysk na dwa mniejsze??
2. Czy ta płyta obsługuje Raid-0??
3. Czy opłaca się kupić monitor LCD(4:3) za 500-600zł questionmark.gif
4*. Czy opłaca się kupić myszkę - MX REVOLUTION??

*Pytanie dodatkowe

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i prosił bym o komentowanie powyższego zestawu...
Exek
Przedstawię Ci moją konfigurację + opinie - mam nadzieję, że pomogę:

Polecam procesor, nie daj się zwieść opiniami na różnych forach "po co 4 rdzenie - i tak gry nie wykorzystują". Mam, polecam.

Pamięć - mam 2x 1GB goodrama i sobie chwalę winksmiley.jpg

Zasilacz - moim zdaniem najważniejsza część komputera, kup mniej ramu jak będziesz musiał, ale kup dobry zasilacz. Tutaj masz ciekawy link: http://www.mod-planet.com/rankingPSU.html. Sam mam 3 letniego tagana 350W i wszystko mi ładnie śmiga smile.gif. Porównałem kiedyś chieftec'a 400W, dawał mniej prądu na linie 12V od mojego.

Mam geforce 8600gt, NFS: prostreet 1280x1024 na max, crysis średnie detale, fear 2 na max, grid 1024x732 na średnio-wysokich.
Polecam link: http://www.tomshardware.com/charts/gaming-...Totals,795.html
Czy na pewno jest sens bawić się w 2 karty graficzne? Druga daje wzrost wydajnośći 70-80%. Jeśli znajdziesz lepszą 1 kartę to ją kup - za pół roku będziesz mógł dokupić zawsze drugą winksmiley.jpg.

2 dyski? Raczej nie, kup 1 ale technologicznie lepszy (ten z ncq to dobry pomysł). Co do raid-0: to ta cyferka pokazuje ile odzyskasz danych jak Ci jeden z dyskow padnie tongue.gif.

Na monitorze też nie oszczędzaj - takich rzeczy się często nie zmienia.

Co do myszki się nie wypowiem, używam jakiegoś e5 za 20zł smile.gif

EDIT:

Może procesor trochę jeszcze lepszy? Core 2 Quad Q9300, wykonany w nowej technologii, wydziela o wiele mniej ciepła - taki teraz bym kupował, bo ja trochę maniak ciszy jestem tongue.gif.
Black-Berry
Cytat(ShadowD @ 14.09.2008, 12:27:26 ) *
--Płyta główna--[/b]
Na płycie: zintegrowana karta dźwiękowa ALC883 oraz karta sieciowa Gigabit Eternet 1000 Mbit

Odradzam SLI. 2 lata temu kolega kupił płytę asusa SLI. W założeniu miał sobie dokupić drugą kartę graficzną ale w praktyce okazuje się, że co jakiś czas wychodza karty takie dobre że bardziej opłaca się kupić jedną. Co do Raid-0 to sprawdź sobie na stronie www.asus.com; 2 dyski za to bardzo się opłaca. Conajmniej o 50% szybciej wszystko się ładuje. Przy kopiowaniu z partycji na partycję zauwazyłem raz nawet że prawie 100% szybciej.

Jeśli dalej masz wątpliwości to zastanów się nad tym: ramy działają 1000razy szybciej niż dysk ale co z tego jeśli muszą co jakiś czas pobrać z nigo dane:) Zwiększysz prędkość odczytu dysku 2razy to zwiększasz efektywną pracę przy komputerze 2x. Nic nie daje też szybki procesor jeśli w większości czeka on na pobranie danych z dysku.

Edit Co do odzyskiwania danych to... napewno szybciej padnie jeden dysk niż 2 dyski w raid-0 bo zużywają się 2 razy wolniej (tylko co 2 bit przekazywany jest na pojedynczy dysk). Do ważnych danych mam 3 dysk na którym trzymam swoje prace. Wydałem w sumie na zestaw 2x80GB+1x160GB 300zł i to były najlepiej zainwestowane pieniądze bo po roku procesor spadł na wartości o 500zł smile.gif

Co do zasilacza to nie oszczędzaj. Lepiej mniej ramu niż gorszy zasilacz.
l0ud
Cytat
Według tego Twojego porównania, to tak czy siak GF wypada lepiej w overclockingu. Zaproponowałem GF, bo już miałem tyle problemów z ATi, że nigdy więcej ich kart nie kupię. Ale to moje zdanie.

To, że minimalnie lepiej wypada po OC nie zmienia faktu, że ten Radeon jest jednak dużo bardziej wydajny. A że miałeś kiedyś problem z jedną kartą nie powinno przekreślać całej marki - zwłaszcza, że np. w nowych poprawiono sterowniki smile.gif

Cytat
Pamiętaj, że zasilacz to najważniejsza rzecz w komputerze. Jeśli on będzie do dupy, to możesz cały sprzęt stracić.

Dokładnie. Ale ten taki nie jest - realne i stabilne 400W. Faktycznie, można kupić lepszy zasilacz myśląc 'przyszłościowo', ale do takiego zestawu jak wyżej nie ma sensu. No chyba, że ktoś chce w przeciągu kilku miesięcy połączyć np. dwie HD4870 w cross fire.

---

ShadowD, do czego Ci taki procesor? Nie sądzę, żebyś go wykorzystał, a na pewno nie w [obecnych] grach. Co do 9800GT się nie wypowiem, ale myślę, że po prostu jedna HD4870 będzie bardziej dużo bardziej opłacalna.
ShadowD
Jak już pisałem nie znam się zbyt na sprzęcie.

Kolega pisał o raid to o nim wspomniałem co prawda 500gb czy 2x 250gb to do drugiego muszę dopłacić 100zł.

Co tak narzekacie na ten zasilacz z tego co rozumiem jest on bardzo dobry.

A dwie karty mnie urzekły choć nie jest to wymagane... ;p
tiraeth
Co do C2Q to już twoja decyzja, bo ceny porównywalne. Jednakże jeśli chodzi o SLI - jest to zupełnie niepotrzebne. Jedna, dobra karta i masz równie dobrą wydajność. Nie instaluj 8GB pamięci. Chyba, że zamierzasz z Visty korzystać. XP w wersji 32-bit obsługuje maksymalnie 3GB/4GB (względnie do źródeł informacji) pamięci RAM. Po prostu reszty nie wykryje. Uważam też, że 4GB w zupełności wystarczy. Nawet 2-3GB by wystarczyły.

PS. Jak dziękujesz za zaangażowanie, to możesz "Pomógł mi" wcisnąć (jeśli ten dział ma taką opcję) - zawsze nas to uraduje smile.gif
ShadowD
Niestety liczę się z przejściem na viste, xp o ile mi wiadomo to ma max ~3128 ram'u ale pewien nie jestem.

Mam rozumieć że lepiej wziąć jedną kartę np GF 280??
I jeszcze jak ktoś o tych dwóch dyskach może się wypowiedzieć to było by dobrze...

Co do uszczęśliwiania to spox ale poczekaj jeszcze trochę, mam nadzieję na jeszcze kilka rad...
tiraeth
Dyski - dwa. Poczytałem i faktycznie z dwoma lepiej. Wydajnościowo. Nie zrzucasz całej pracy na jeden dysk. Operacje dzięki temu przeprowadzane są szybciej.
l0ud
GTX 280? No już jak tak bardzo chcesz brać kartę za 1200zł, to czemu nie? winksmiley.jpg (pomijając fakt, że dużo tańsza HD4870 w zupełności Ci wystarczy).

Przy 4GB ramu nie musisz od razu przechodzić na vistę. Istnieje coś takiego jak Windows XP x64 który go obsłuży. Oczywiście o ile nie przeszkadza Ci system w języku angielskim. Sam używam i nie mam żadnych problemów ze sterownikami. Ew. możesz pozostać przy wersji 32bitowej - i tak tyle ramu w zupełności wystarczy.
kwiateusz
XP wg różnych źródeł obsługuje nawet do 4gb przy wyłączonym pliku wymiany

1 karta ma ta przewagę ze nie musi się z 2gą co chwile komunikować oraz nie musi 2x pobierać tego samego bo największym mankamentem wszelkiego rodzaju sli jest to ze ram nie jest współdzielony i karty często duplikują dane. Ostatnio gdzieś było porównanie ze 1 karta z 1gb ramu była lepsza niż 2x512 (mowie o tym samym procesorze graficznym) gdyż potrafiła więcej tekstur na raz pomieścić i nie było 1-2 sek freezow na pobranie nowych tekstur. Zreszta jak kupisz 1 mocniejsza to jak wyzej zauwazono jak Ci zabraknie mocy mozesz za jakis czas dokupic 2gą.

Co do raida owszem jest wzrost wydajności, ale większość raidow jest programowa wiec wzrasta nieznacznie obciazenie proca, i na zdrowy rozsadek 2 urzadzenia moga sie szybciej zepsuc niz 1, chociaz przy regularnym backupie to nie powinno stanowic problemu, ale przy wiekszych pojemnosciach roznica w cenie jest znaczac na niekorzyść raida smile.gif zreszta bawiłem sie kiedyś raid 0 i nie zuwazylem namacalnej roznicy, ale to bylo kiedys
ShadowD
--Procesor--
INTEL CORE 2 QUAD Q6600
(4 x 2,40GHz 6MB Cache)

--Płyta główna--

--Pamięć--
Szybka, markowa pamięć DDR2 A-Data 4GB/800 (2*2GB)

--Dysk twardy--
2x100GB+1x200GB SATA2 NCQ exclamation.gif Będzie to działało na płycie?? exclamation.gif

--Napęd optyczny--

--Obudowa--

FEVER WIZARD WI09A-BK/BK

--Karta graficzna--
GF GTX 260 896MB DDR3 (448bit) BOX

--Zasilacz--
Markowy NOX URANO 600Watt SLI Ready (OVP/UVP, OCP, SCP, PFC) Wysoka sprawność do 84%

Zostaje na XP i Co wy na to?? winksmiley.jpg
tiraeth
Po co Ci trzy dyski? To już lepiej 2x250GB. A nie będziesz obciążał zasilacz zbędnie.
Black-Berry
Pewnie się kierowałeś moim postem z tymi 3 dyskami. Ale jeśli nie masz jakichś super ważnych danych jak praca twojego życia to nie ma sensu smile.gif Ja mam ten 3 dysk jedynie do backupu serwerów. Macierz Raid-0 działa już 2 lata i śmiga bez żadnych problemów.

Wybierz sobie coś z serii P5 z chipsetem Intel. Te płyty mogę polecić. Coś bez zbędnych bajerków bo nie wszystko im działa. Np Asus-Geer zawiesza komputer biggrin.gif http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11
ShadowD
--Procesor--
INTEL CORE 2 QUAD Q6600
(4 x 2,40GHz 6MB Cache)

--Płyta główna--

--Pamięć--

--Dysk twardy--
2x250GB SATA2 NCQ

--Napęd optyczny--

--Obudowa--

FEVER WIZARD WI09A-BK/BK

--Karta graficzna--
2 X GF 9800GT 1024MB

--Zasilacz--

--Monitor--
BENQ LCD 20" G2010WAP W NEW CZARNY

Co sądzicie o tym jako całości, rozmawiam z osobą która sprzedaje komputery i ona pisze, że bardziej niż GF280 opłaca się już 2xGF9600 jak ni mam funduszy na 9800...
Black-Berry
Nie podoba mi się pomysł z SLI. 2 karty, stosunkowo droga płyta, zasilacz z SLI Redy też chyba drogi a firmy nie znam, pewnie przepłacisz. No i łyta nie obsługuje Raid-0 wiec dyski sobie podepniesz ale nie będą działały razem smile.gif

Obudowa droższa niż 100zł to bezsens. Jak nie masz co robić z kasą to kup lepsza płytę główną.
ShadowD
http://pl.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=2

Obsługuje raid+0 jak i sli...
Black-Berry
tak, miałem złe żródło danych.
krzysiek_raven
Lubię bawić się w wybieranie części do kompa wiec ode mnie propozycja;)

Płyta główna:

Gigabyte GA-EP35-DS3 (306 zł)

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,50654/

Procesor:

Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775/65nm) BOX (614 zł)

http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel/...pelny,id,39422/

Pamięć:

PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4 (291 zł)

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47645/

Dysk twardy:

Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 (16MB, Serial ATA II) (203 zł)

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,57389/

Karta graficzna:

Radeon 4850 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) (539 zł)

http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,56903/

Napęd optyczny:

LG SuperMulti DVD+/-RW GH20NS15 bulk black (Serial ATA) (88 zł)

http://www.komputronik.pl/Napedy_optyczne/...pelny,id,49040/

Monitor:

22" LG Flatron W2252TQ-PF (779 zł)

http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Mon...pelny,id,53302/

Cena bez obudowy i zasilacza 2820 zł. Ceny brałem jak widać z komputronika.

Pozdrawiam
ShadowD
Oceniłem sprzęt z mojego któregoś tam posta:

--Procesor-- 546,90 + 10,00
INTEL CORE 2 QUAD Q6600
(4 x 2,40GHz 6MB Cache)

--Płyta główna-- 250,00 + 13,00

--Pamięć-- 230,00 + 8,00

--Dysk twardy-- 230,00 + 15,00
2x250GB SATA2 NCQ

--Napęd optyczny-- 85,00 + 15,00

--Obudowa--
115,00 + 15,00
FEVER WIZARD WI09A-BK/BK

--Karta graficzna—1000,00
2 X GF 9800GT 1024MB

--Zasilacz-- 300,00

Do tego jeszcze karta dzwiękowa i telewizyjna i będzie ~3000,00zł z przesyłkami
Black-Berry
drogość, a płyta główna najtańsza smile.gif Kolega ma ta samą. Ma już 2 lata i zepsuła się w zeszłym tygodniu smile.gif

Ja kupwałem komputer 2 lata temu tez za 3tyś i płytę główną mam lepszą niż ty. Wtedy jednak dolar stał 2 razy drożej. Za komputer powinieneś więc zapłacić nie więcej jak 2 tyś i mieć coś lepszego niż ja obecnie.

Wiem że SLI to bajer bo 2 lata temu tez byliśmy tym oczarowani z kumplami. Jednak nie wykorzystaliśmy tego ani razu od początku zakupu. Kup sobie fajny monitor lepiej np jakiś Eizo za 1200zł z matrycą aktywną. Nigdy nie kupiłbym karty graficznej albo procka i ramów droższych od monitora. To nie są czasy kiedy lepszy procesor robił różnicę.
ShadowD
Nie chodzi mi by procesor był jakiś super, jednak pojawia się on w większości zestawów.

Monitor chyba zostawi sobie stary co prawda nie lcd ale działa i problemów z nim nie mam, chyba że mnie przekonacie do zmiany.

W planach było kupienie komputera za 3000zł z monitorem za ~500zł ale sam komputer przebił moje oczekiwania a zarazem cenę... ;/

Mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy mogę zostawić sobie stary monitor (ma 5 lat)questionmark.gif
2. Co zrobić z tą kartą graficznąquestionmark.gif ;/
kwiateusz
1. jak Ci nie zal oczu bo mnie crt meczy niemiłosiernie
2. sprzedac?
Black-Berry
Ja bym ci złożył dobrego kompa za 1000zł. W co ty chcesz grać? Już dawno nie ma gier które by wymagały sprzętu. Diablo3 i Starcraft2 pójdzie na karcie za 100zł
kwiateusz
ja na swoj w sumie wydałem 1,7k i nie ma gry coby mi nie poszla na full detalach w rozdzielczosci 1680x1050... i to na leciwym gf 8800gt

ale nie wnikam w te cenniki bo niektórzy chca cos miec tylko po to zeby miec mimo ze sie tego nie wykorzysta smile.gif
bim2
Hmm, to dam swój zestawik w sumie.

Karta graficzna
GeForce 9800 GT EVGA 512MB TV & 2x DVI (PCI-E) (55nm) 499 zl
Obudowa
Chieftec CH02B-BM 245 zl
Dysk
Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) 199 zł
Odtwarzacz
Samsung DVD+/-RW SH-S202N LightScribe bulk black + soft (Vista) 85 zł
Ram
PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4 281 zł
Płyta główna
EVGA nForce 780i SLI Mainboard Premium [132-CK-NF78-A1] BOX 700 zł
Procek
Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) BOX 547 zł
Zasilacz
Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-550AB-A) 550W 224 zł

Cena: 2780

Cena będzie mniejsza, bo to wszystko z komputronika. Znajdzie się pewnie taniej.
Black-Berry
Co wy z tym SLI? To bezsens jest. Lepszy chipset Intela.
pyro
Cytat(kwiateusz @ 14.09.2008, 20:04:46 ) *
ja na swoj w sumie wydałem 1,7k i nie ma gry coby mi nie poszla na full detalach w rozdzielczosci 1680x1050... i to na leciwym gf 8800gt

ale nie wnikam w te cenniki bo niektórzy chca cos miec tylko po to zeby miec mimo ze sie tego nie wykorzysta smile.gif

pochwal się konfiguracją
kwiateusz
AMD Athlon x2 5200+@6000+ (2x3GHz)
Gigabyte GA-MA69G-S3H
RAM 2x1GB 800MHz Kingston
NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB)
HDD Seagate 500gb 32mb sata 2
Tagan 550W

Obudowe i napedy miałem stara ale to ok. 200pln

pod to wszystko monitor DELL 2007wfp za 1.5k i działa bardzo sprawnie smile.gif

plyte moznaby lepsza, ale nie chciało mi sie zagłębiac w to wiec tak pi razy drzwi za 2k moznaby taki komputer zlozyc smile.gif chociaz aktualny konfig mi pasuje
krzysiek_raven
Jeśli ma być bez monitora to proponuje coś takiego:

Płyta główna:

Gigabyte GA-EP45-DS4 (497) http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,56536/

Procesor:

Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775/65nm) BOX (614 zł)

http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel/...pelny,id,39422/

Pamięć:

PDP Patriot Dual LLK 2x 2GB DDR2 EPP 800MHz CL4 (291 zł)

http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Pami...pelny,id,47645/

Dysk twardy:

Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 (16MB, Serial ATA II) (203 zł)

http://www.komputronik.pl/Dyski_twarde/Wew...pelny,id,57389/

Karta graficzna:

Radeon 4870 Asus 512MB 2xDVI (PCI-E) (879) http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,57554/

Napęd optyczny:

LG SuperMulti DVD+/-RW GH20NS15 bulk black (Serial ATA) (88 zł)

http://www.komputronik.pl/Napedy_optyczne/...pelny,id,49040/

Zmieniłem płytę główną i karte graficzną. Grafika jedna z najlepszych od AMD (niedużo gorsza od
GeForce GTX 280 a o wiele tańsza). Cena bez obudowy i zasilacza: 2572 zł (+ ok. 400zł na dobry zasilacz i obudowę) winksmiley.jpg
yaro
1. LG SuperMulti DVD+/-RW GH20NS15 bulk black (Serial ATA) (88,00)
2. Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk (170,00) - ewentualnie 500W
3. CoolerMaster Elite 333 Black-Silver (123,00) -(inne modele też są do wyboru, tak orientacyjnie podałem, ja mam dokładnie taką, bardzo fajna)
4. OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 (141,00)- (hmm, nie wiem czy jest sens wiecej pakować, chyba że bedzie vista)
5. Gigabyte GA-MA770-DS3 (235,00)
6. AMD Athlon 64 X2 5200+ BOX (Socket AM2, 65W) (219,00) -(mozesz wybrać 6000+, kosztuje ponad 300zł)
7. Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) (199,00)

razem: 1 175zł + karta graficzna

nieznanam sie zupełnie na grafice, wiec jakąś dobrą wybierz i bedzie git.
podane ceny są z komputronika, zależy skąd jesteś, możesz jeszcze zobaczyc w apollo.pl, bitcomputer.pl, sklepy znane w krakowie tongue.gif

moim zdaniem do pracy, programowania, cad (na podobnej kofiguracji pracowałem w inventorze i bardzo przyjemnie sie robiło), w zupełności wystarczy. co do gier to jak sie da dobrą karte grafiki to bedzie śmiagało, lepiej kupic częściej nowego kompa niz wydać nie wiadomo ile, no chyba że jest sie pewnym że będzie sie wstanie wykorzystać moc kompa w 100%.
ShadowD
Dawno się nie odzywałem ale nie marnowałem czasu mianowicie wedle waszych uwag i osób, że tak powiem trzecich np sprzedawców udało mi się wyczarować machinę o następujących parametrach.Płyta główna:
ASUS P5QL-E Intel P45 Socket 775

Grafika:
GF 280 1024MB DDR3/512bit GIGABYTE

Ram:
OCZ DDR2 4096MB 2x 2048MB DUAL PC1066 REAPER

Dysk:
2x HDD SEAGATE 250GB SATA II 32MB (RAID-0)

Nagrywarka:
DVD-REC LG GH20NS15 SATA BARE OEM

Tuner tv:
Tuner TV LEADTEK DTV1800H cyfrowo-analog

Czytnik kart:
CZYTNIK KART PAMIĘCI - DO ZATOKI 3,5' USB/AUDIO

Kieszeń HDD:
questionmark.gif

Zasilacz:
TAGAN TG600-BZ 600W // VOLCANO 550W

Drukarka/skaner:
HP 4180

Myszka:
MX REVOLUTION

Procesor:
Procesor Intel Core 2 QUAD Q8200 4x2,33Ghz BOX

Obudowa:
RAIDMAX SAGITTARIUS (OKNO)

Monitor:
ASUS LCD 22’ VW222S (WIDE)

Mam szansę nabyć ową maszynę za ~5.000zł w sklepie komputerowym a na allegro z tego co się orientuję kosztuje ~4.600zł niestety na allegro jak mi się np spali karta graficzna jestem bez kompa przez 2 tygodnie a w sklepie dostaje zastępczą.
I jak zwykle dopiszę kilka pytań mam nadzieję że jeszcze komuś chce się pisać w tym wątku.

1. Płyta ma złącze SATA II a mam dysk ATA czy mogę dokupić sobie kieszeń HDD by móc korzystać z starego dysku (przenoszenie danych) questionmark.gif
2. Czy owy dysk nie spowolni pracy całego komputera??3. Jak sprawa wygląda z zasilaczem czy mam zapłacić 2x ceny za "TAGAN"(nie przesada z tymi 600W??) czy z normalną cenę VOLCANO??
4. Czy zmienili byście monitor??
5. To pytanie należy do tych ogólnych a więc, może macie jeszcze jakieś pomysły/propozycję??[font="Times New Roman"]Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i w odpowiednim czasie nagrodzę... winksmiley.jpg

*Coś się zepsuło z czcionką jak jakiś admin będzie tędy przechodził był bym wdzięczny za poprawienie, nie wiem co się stało i co z tym zrobić... ;p
kwiateusz
1. nie musi byc kieszen sa przejsciowki gigabyte na allegro za jakies 20pln z ata na sata, zreszta 1 zlacze ata powinno byc, jak nie to przejsciowka
2. calego nie, ale bedzie wolniejszy niz raid na kopiowaniu itp
3. nie znam volcano wiec bym nie kupil, lepiej juz np. pentagrama, tagan bedzie zapewne cichszy i bedzie mial stabilne napiecie dlatego tak drogo
4. nie wypowiadam sie ja mam model jaki sobie upatrzylem wiecej sie nie rozgladalem smile.gif a 20" pewnie Cie nie interesuje
tommy4
Lmao, procka możesz tańszego kupić, Core2Duo E8x00 i kręcą się lepiej niż quady, ale jak chcesz. ;p

Bardzo dobre zasilacze (i tanie) są firmy Yesico, choć firma mało znana.
ShadowD
Rozumiem że:

1. Będzie działał z przerzutką.
2. Tak ale tylko w sytuacji gdy pomiędzy dyskami będzie zachodziła wymiana danych.
3. Z tego co rozumiem mam kupi zasilacz TAKAN.
4. Na pytanie o monitorze nie dostałem odpowiedzi a liczę na nią.

Prosi bym o odpowiedz na pytanie dotyczące monitora:
Cytat
4. Czy zmienili byście monitor??
l0ud
Cytat
4. Na pytanie o monitorze nie dostałem odpowiedzi a liczę na nią.

VW222S jest ok, ale ja na Twoim miejscu wybrałbym (i wybrałem tongue.gif) bliźniaczy model VW222U z cyfrowym wejściem DVI. (bo wystająca przejściówka od karty graficznej brzydko wygląda - różnicy w jakości zauważalnej i tak nie będzie)
bim2
Procek to lepiej kupić najlepszego Duo niż słabszego Quada. smile.gif

Monitor, to ja polecam LG Full HD z tunerem telewizyjnym. Świetnie się sprawdza, niestety modelu nie pamiętam.
ShadowD
O ile wiem to Q8200 to jest już z tych lepszych procesorów, ok teraz mam inne pytanie a w zasadzie pytania.

1. Czy opłaca się kupować klawiaturę??
2. Jeśli if($pytanie['1']==TRUE) to jaką g11, g15 GAMING, g15??
3. Czy na sprzęcie za ~5,5k opłaca się instalować xp czy już na viste iść??
4. Jakie słuchawki polecicie (najlepiej USB) za cenę ~100złquestionmark.gif
5. Czy owe klawiatury a w zasadzie ich porty USB pociągną myszkę mx revolution, czy podłączanie tam myszki w ogóle ma sens?questionmark.gif?

Chyba tyle poniżej zamieszczę linki do zdjęć z klawiaturami ponieważ różnica w nazwie dwóch ostatnich jest nikła a wpisując jedną w google objawią nam się dwie...

G11
G15 GAMING
G15

Z góry dzięki!!
bim2
Xp ale wtedy 3gb RAM, a Vista jeśli masz więcej. W sumie Vista jest fajniejsza, wyszukiwarkę ma rozbudowaną, boczny panel. Niby da się to w XP, jednak wolę Viste.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.