Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Wycięcie danych z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefjiu
Witam w tabeli Posiadam pole text a w nim

"1600x1280,2560x1600,1234x1345,"

Jak za pomocą jednego zapytania wyciąć z tej kolumny np "1234x1345,"

Czy jest możliwość bez pobierania danych a potem dawania UPDATE to zrobić ?

Proszę o wszelką pomoc.
golaod
Pewien nie jestem ale z tego co mi wiadomo mysql ma swoje funkcje do przeszukiwania tekstu wiec wystarczy zrobić coś ala update tabela set kolumna = tu_funkcja_podobna_do_tych_z_php(kolumna,5,10) WHERE bla=10; Na stronie mysql jak poszukasz funkcji tekstowych to jestem pewien na 100%, że znajdziesz przynajmniej ze 3.
mefjiu
W tym manulau od mysql nawet nie wiem gdzie tego szukać tongue.gif Czy ktoś możne chodziarz nakierować ?
golaod
Dla leniwych znaleziona w minute:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...substring-index
A było ich tam PEŁNO.
mefjiu
Czy to będzie odpowiednia funkcja ?

1. mysql> SELECT REPLACE('www.mysql.com', 'w', 'Ww');
  2. -> 'WwWwWw.mysql.com'

Jeżeli tak to jak jej użyć ?
golaod
Nie wiem jakie kryteria ma mieć fakt, że chcesz zostawić konkretnie tą rozdzielczość a nie inną...lepiej jednak będzie obcinać to substringiem po przecinkach np.
1. Obetnij DO pierwszego przecinka zwróć resztę.
2. Obetnij OD pierwszego przecinka do końca zwróć resztę (czyli to co przed przecinkiem.
W ten oto sposób Ci zostało co chciałeś.
mefjiu
Cytat(golaod @ 16.09.2008, 08:20:05 ) *
Nie wiem jakie kryteria ma mieć fakt, że chcesz zostawić konkretnie tą rozdzielczość a nie inną...lepiej jednak będzie obcinać to substringiem po przecinkach np.
1. Obetnij DO pierwszego przecinka zwróć resztę.
2. Obetnij OD pierwszego przecinka do końca zwróć resztę (czyli to co przed przecinkiem.
W ten oto sposób Ci zostało co chciałeś.

Ja właśnie chcę odwrotnie :-) czyli wciąć to co co podaje jako strong:

Gotowe:
  1. UPDATE `nazwa_tabeli` SET kolumna=TRIM(BOTH 'string_zmiany' FROM kolumna) WHERE id=1;

Dziękuję wszystkim za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.