Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Początek budowy CMS'a. Jak zrobić automatyczne tworzenie pliku w php?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubek15
Witam.
Otóż zaczyman robic własny CMS i mam mały problem.
Jeżeli mam menu a w nim takie podstrony: zdjecia, filmy, gry, inne. I zawsze tworzyłem to ręcznie jak chciałme dodać np. podstronę muzyka, to musiałem tworzyć w notatniku nową stronę o nazwie muzyka.php. I tutaj moje pytanie jak zrobić aby taka stronę zrobić z poziomu przegladarki. NP. dam dodaj podstronę i tylko wpisze nazwę i pojaiw się ona w menu.

Dobrze wytłumaczyłem? Prosze pomóżcie bo nie wiem jaka to funkcja w php, najlepiej bym było jak by ktos podał gotowy projekt.
dr_bonzo
moj nr konta to : 40 123020198210398123
potem mozemy pogadac.

Nie ma do tego funkcji w php, sam musisz to napisac.
Albo uzyj gotowca.
Gryf
ehh...
manual php i poczytaj o operacjach na plikach (fwrite, fopen, itd..).
Choć może lepiej było by to zapisywać do bazy MySQL (czy do jakiej tam masz dostęp o ile masz).
Crozin
Chcesz pisać CMS bez znajomości podstawowych funkcji typu file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual czy fwrite" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual? Powodzenia winksmiley.jpg
peter13135
no ale zaraz... php jest poto żeby nierobić nowych plików php, tylko wszystko opierało sie na jak najmniejszej liczbie plików, +baza
kubek15
dzięki Crozin właśnie o te funkcje mi chodził.
dr_bonzo za co mam ci płacić za nazwy tych funkcji? Zal ciebie?
Crozin
Cytat
dr_bonzo za co mam ci płacić za nazwy tych funkcji? Zal ciebie?
Chyba nie wyczułeś ironii winksmiley.jpg
dr_bonzo
@Crozin ;]

@kubek15:

Cytat
Otóż zaczyman robic własny CMS i mam mały problem.(...) najlepiej bym było jak by ktos podał gotowy projekt.

I ty sie pod tym jeszcze chcesz podpisac? Lenistwoooo

Po prostu nei ma w php funkcji cms_utworz_nowa_strone(), musisz to wszystko zbudowac z tego co php ci oferuje, jest manual, z ladnym spisem rozdzialow, poswiecil bys 5 min na przejrzenie to wiedzial bys gdzie tego szukac, po prostu tego nie zrobiles.
kazag
Nie ma co się porywać z motyką na słońce...

Tworzysz stronę z textarea, gdzie user może wpisywać treść podstrony (najlepiej np. z bbcode). Treść zapisujesz do bazy oraz do tabelki w której przechowujesz strukturę menu dodajesz nową pozycję z linkiem do tej podstrony. Potem wystarczy jeden plik, np. podstrony.php, który będzie odpowiedzialny za wyświetlanie wybranej podstrony.
To działa na takiej samej zasadzie jak system newsów czy wpisów na bloga.

I teksty typu "Żal ciebie" możesz zachować na inne fora.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.