Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Jak ustawic Focus w textarea i select ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
haryb
Przeszukałem google i jakos nie znalazłem działajacej metody ustawienia wskaznika w danym polu, prawdopodobnie wystarczy forcus ustawic ale jak bym nie probowal to i tak nie dziala na stronie.

np.

na jednej stronie mam
  1. <form action=# name="form1" method="post">
  2. <textarea name="tresc" cols="80" rows="20" id="tresc" ></textarea>
  3. .....
  4. </form>

i chce by po wejsciu na strone w tym polu byl aktywny kursor.

W drugiej stronie mam analogicznie tylko z selectem
  1. <form action=# name="form2" method="post">
  2. <select name="uwoj">
  3. <option>wybierz</option>
  4. ......
  5. </form>

i tez chcialbym zeby po wejsciu na strone bylo zaznaczone - aktywne te pole select.

Macie moze jakies pewne i proste rozwiązanie?
Za wszelkie propozyjce, wskazówki, przykłady bede bardzo wdzięczny.

Pozdro
haryb
Shili
Wystarczy tylko trochę pomyśleć winksmiley.jpg
Potrzebne Ci zdarzenie onload, "pobranie elementu" najprościej przed document.getElementById('id') i ustawienie mu zdarzenia focus() smile.gif
haryb
document.form1.tresc.focus(); wrzucac do onLoad ale i tak nie chodzi.
Shili
Jeśli możesz sprecyzować pod czym nie chodzi, jak niechodzenie się objawia (na przykład czy wyskakują błędy konsoli/firebuga/czegokolwiek), dać kod elementu z onload byłoby fajnie.

U mnie chodzi. Pod firefoksem i ie7. Dalej sprawdzać mi się nie chciało.
haryb
<body onLoad="document.form1.tresc.focus()">

p.s. a nie mozna zrobic tego nie uzywajac onload? jakas funkcje napisac prosta i wrzucic wywolanie bezposrednio do kodu textarea i selecta?
Shili
Spróbuj tak:
Kod
<script>
    function setFocus()
    {
        document.form1.tresc.focus();
    }
</script>
...
<body onload="setFocus();">
...

A czy można to zrobić inaczej? Jasne, że tak.
Kod
<script>
    window.onload = function()
    {
         document.form1.tresc.focus();
    }
</script>
haryb
oko ruszylo z tym onload, ale mam jeszcze pytanie jak zapisac w w <body... zeby odpalil takze selecta , strona skonstruowana jest taka ze ma wspolny naglowek strony tylko roznie sie srodkiem i na jednej podstronie mam textarea a na drugiej selecta musze robic np w php jakis if czy mozna jednoczesnie dwa pola ustawic na podsiwetlenie a kod sam wczuje ze jesli takie pole bedzie na stronie to ustawi mu focusa - dwóch tych pół nie mam jednoczesnie na jednej z podstron.

Ok dzięki to już jakos sobie poradze:)

pozdro
haryb
Shili
A nie możesz selectowi nadać tego samego name?
Względnie, jeśli ze względu na jakieś php, albo coś jednak upierałbyś się, żeby name były różne, to skoro są to dwie różne podstrony nadaj im jakieś id i odwołuj się przez document.getElementById()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.