Witam.
Mam taki problem, potrzebuje skrypt który wykona takie coś: obliczy wysokość aktualnie wczytanej strony do ramki, potem zmieni wysokość ramki lokalnej na obliczoną.

Więc podstawy już mam zrobione, lecz używam tzw. pliku-bazy do którego jest wczytywane wszystko inne za pomocą ramek lokalnych itd.

Wkleje część którą już mam:

W pliku bazie:
Kod
<script>
function getPageHeight(ramka,bodyHeight){
    pageHeight = bodyHeight;
    //pageHeight = document.getElementById('theDoc').offsetHeight;
    ramka2 = document.getElementById(ramka);
    ramka2.style.height = pageHeight;
    alert("the page is " + pageHeight + " pixels high");
}
</script>
</HEaD>

<body id="theDoc">
<input name="button" type="button" value="javascript:document.all['button'].click()" onclick="getPageHeight('staty',document.getElementById('theDoc').offsetHeight);">

I wszystko działa dobrze lecz tylko wtedy jeśli to jest wykonywane w pliku bazie lecz jeśli mam coś takiego w pliku wczytanym metodą(<iframe name="serwis" id="glowna_ramka" src="serwis_GMAS.html" width="901" height="1011" frameborder="0"></iframe>)
i takie coś w nim, odwołanie do tej funkcji:

Kod
<body id="theDoc3">
<div id="input_size"><input type="button" value="100%" onclick="getPageHeight('glowna_ramka',document.getElementById('theDoc2').offsetHeight);"></div>

To nie działa prawidłowo, oczywiście mógłbym wkleić ten skrypt ponownie do tego pliku lecz wtedy mam problem z tą częścią skryptu :
Kod
ramka2 = document.getElementById(ramka);
ponieważ wtedy za to nie może odszukać tego elementu o tym id ponieważ on jest w pliku bazie w którym ten skrypt nie operuje, bo jest w pliku wczytanym ramką lokalną więc jedyną metodą jaką widze to albo komunikacja między plikiem bazą a tym plikiem wczytanym ramką i przekazywanie jakoś informacji między skryptami JS, lub umieszczenie skryptu w pliku-bazie i zrobienie tak żeby z pliku wczytanego ramką lokalną to wywoływanie funkcji działało prawidłowo, lecz w tym problem że nie potrafie tego zrobić;/

I jeszcze byłbym wdzięczny jakby mi ktoś powiedział jak możnaby nacisnąć ten button z powyższych skryptów za pomocą JS(żeby zaraz po wczytaniu strony się automatycznie nacisnął) wiem żę podobny efekt bym otrzymał np. robiąc tak:

Kod
<body id="theDoc3" onload="getPageHeight('glowna_ramka',document.getElementById('theDoc2').offsetHeight);">

Lecz problem wtym żę mam problem z działaniem zdarzenia onload w Mozilli Firefox, więc wolałbym to automatyczne naciskanie buttona przez JS ponieważ to by było tak czy siak uniwersalne;)