Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienna jako kolumna tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Mych
Witam...

Mam taki problem:
Do strony zakup.php przesylana jest zmienna zakup. Nastepnie mam cos takiego:

[php:1:2dda53628a]<?php
$zapytanie = "UPDATE gracze SET '$zakup'='$zakup'+1 WHERE login='$login'";
$wykonaj = mysql_query($zapytanie);

?>[/php:1:2dda53628a]

Problem jest taki, ze nie zmienia pola w bazie danych o nazwie, ktora podaje zmienna sad.gif Jak powinno poprawnie wygladac zapytanie i czy takie cos jest wogole mozliwe?
scanner
[php:1:efdbce21a8]<?php
$zapytanie = "UPDATE gracze SET ".$zakup."=".$zakup."+1 WHERE login='".$login."'";
?>[/php:1:efdbce21a8]
Mych
Dzięki,

Probowalem juz tego wczesniej i jest tak:

jezeli zmienna sklada sie z 1 wyrazu np. bilet to prawidlowo wykonuje zapytanie. Natomiast gdy zmienna jest np. Aparat fotograficzny to juz sie nie wykonuje (oczywiscie kolumna w bazie zwie sie Aparat fotograficzny) sad.gif. Dlaczego ?
scanner
Dlatego, ze masz całą swoją baze do przebudowy.
Nie robi się tabeli, gdzie kolumna to przedmiot w sklepie.

Robisz tak:
1. tabela Towary:
ID
Nazwa
...

2. Tabela Koszyk:
ID_Uzytkownika
ID_Towaru
IloscSztuk

Proste?
Mych
No thx za pomoc zmienie najwyzej nazwy kolum, bo calej bazy nie moge juz zmieniac winksmiley.jpg

Chyba, ze da sie wykasowac spacje np. przesylana jest zmienna Aparat fotograficzny a zmienna $zmiana byla by Aparatfotograficzny. Jest na to jakas komenda?
scanner
Dobrze radzę, żebyś przebudowął bazę. Inaczej obudzisz się z ręką w nocniku. Wyobrażasz sobie tabele z tysiącem kolumn? Ja nie.
Zaprzeczasz całkowicie idei baz danych.

a sama zamiana spacji...[php:1:66030a67e7]<?php
str_replace( ' ', '', $zmienna);
?>[/php:1:66030a67e7]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.