Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]problem z kodowaniem w rss
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marr
Witam,
mam taki problem. Chciałem użyć klasy PHP Universal Feed Generator
jednak napotkałem problem związany z kodowaniem znaków. Najzwyklej w swiecie pojawiają mi się krzaczki. Pomyślałem, że to zapewne wina połączenia z baza danych, więc po wybraniu bazy dopisałem mysql_query("SET NAMES utf8") efekt jest taki, że mam poprawnie wyświetlany pierwszy rekord w rss'ie jednak tylko jeden. Reszty w ogóle nie ma, wygląda na to, że pętla przebiega raz i nie chce się drugi raz wykonać. Postanowiłem więc zmienić taktykę i w klasie generującej zmienić
  1. <?php
  2. header(&#092;"Content-type: text/xml");
  3. ?>
na
  1. <?php
  2. header(&#092;"Content-type: text/xml; charset=utf-8");
  3. ?>
co jednak poskutkowało błędem parsowania dokumentu xml. Generalnie rzecz biorąc nie mam pojęcia o co chodzi i uprzejmie proszę o pomoc smile.gif Link do pliku z klasą, o której mowa: KLIK KLIK

EDIT: Aha, jakby to komuś pomogło to błąd parsowania xml'a, po dodaniu czegokolwiek do header'a, o którym mowa to taki:
  1. Błąd parsowania XML: niepasujący znacznik. Oczekiwano: </description>.
  2. Numer linii: 35, kolumna 3:</item>
  3. --^

bigZbig
Spróbuj dać taki header
  1. <?php
  2. header('Content-type: application/xml; charset="utf-8"',true);
  3. ?>
Marr
niestety nic nie daje. Z Twoim nagłówkiem nadal wysypuje mi błąd parsowania sad.gif
bigZbig
Ja pisałem a propo's kodowania blad parsowania wynika z tego ze masz nieprawidlowa strukture dokumentu. Moze jakis niedomkniety tag?
Marr
tak, tylko ciekawe jak to się dzieje skoro dokument jest generowany za pomocą klasy, a jak zmienie w tej klasie w funkcji tworzącej nagłówek na cokolwiek innego niż jest w oryginale to dostaje błąd parsowania dokumentu i z tym nie mogę sobie poradzić :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.