phpion
28.10.2008, 20:03:31
Witam,
mam Neostradę 1MB oraz 2 komputery: stacjonarny i laptop. Chciałbym kupić jakiś router, który pozwoliłby mi na równoczesne korzystanie z internetu na obu komputerach (stacjonarny przez kabel, laptop przez WiFi). Jakoże jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie (a znalezione tematy nie do końca mnie naprowadziły) prosiłbym o pomoc w wyborze takowego urządzenia. Głównym kryterium wyboru będzie raczej cena.
Pozdrawiam i dzięki za sugestie,
pion
krzyszbi
28.10.2008, 20:12:57
jako że obecnie nie jestem w domu nie powiem co u sąsiada instalowałem
ale był to prosty NetGear z WiFi i działa bez problemów
nie dzwonią do mnie ze się nie łączy a wiem ze go z gniazdka wyłączają jak nie uzywają
powrót zasilania a on sam resztę robi
Piniek
28.10.2008, 20:39:51
ja mam Cerberusa P-6331-42 i spisuje się świetnie na dwa stacjonarne i dwa laptopy. Największym plusem jest brak przerywania połączenia, nie to co w przypadku livebox-a.
EDIT: dodam ze router jest wyposażony w 4 gniazda Ethernet oraz Wifi o dość dużym zasięgu ( cały dom 2 piętrowy w przypadku gdy router znajduje sie na 1 pietrze ;p )
Pozdrawiam
webdice
28.10.2008, 20:45:53
NetGear DG834v3 fajny routerek, bardzo dobry zasięg, nie wiesza się. Linksysy też są bardzo dobre, ale modeli nie pamiętam. Jednak każdy router tych firm będzie dobry, ważne tylko aby był to router ADSL.
EDIT: Jeśli chodzi o cenę to Edimax. Pracuje w sklepie komputerowym i najczęściej na gwarancje wysyłane są właśnie one. Sam mam w domu (co prawda DSL'owy) i chodzi jako tak. Przez ponad pół roku chodzi bardzo ładnie, ostatnio zaczął świrować i przynajmniej raz na dwa tygodnie muszę do zrestartować.
Chociaż z drugiej strony ceny w/w routerów nie są dużo wyższe.
phpion
28.10.2008, 20:45:57
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Może jeszcze uściślę kilka rzeczy (jeśli będzie to miało znaczenie):
- Neostrada chodzi na modemie Sagem
- obsługa tylko 2 komputerów - więcej nie będzie
- powierzchnia mieszkania raczej niewielka - ok. 45m^2
jarek_bolo
28.10.2008, 20:49:53
Ale to chwila, powiedz jeszcze czy chcesz router z ADSLem czy bez.
Z powyższego wnioskuję, że masz zamiar zostawić modem Sagema i do niego podpinać router, więc pewnie chodzi Ci o routery bez modemu ADSL.
webdice
28.10.2008, 20:50:42
Cytat(phpion @ 28.10.2008, 20:45:57 )

- Neostrada chodzi na modemie Sagem
To nie ma znaczenia.

- obsługa tylko 2 komputerów - więcej nie będzie
Każdy router z WiFi obsługuje do 253 komputerów (zazwyczaj cztery kablem reszta bezprzewodowo). Resztę możesz zablokować.

- powierzchnia mieszkania raczej niewielka - ok. 45m^2
Mam podobne mieszkanie, na moim routerze zasięg mam wszędzie. Z tym ze powierzchnia jest tu mało ważna, ważny jest typ ścian, boazeria itp. Czynników oddziałujących na zasięg jest bardzo wiele i przekonasz się dopiero po podłączeniu, ale nie powinno być problemów.
Piniek
28.10.2008, 20:53:24
wg mnie: przy takiej powierzchnie nie bedzie problemów z zasięgiem, należało by sie sugerować bezpieczeństwem sieci Wifi ale też bez przesady raczej nikt nie będzie stał Ci pod drzwiami. Apropo neo to ja też uprzednio korzystałem z modemu Sagem-fast coś tam... a teraz zamiast do modemu podpinam kabelek Telefoniczny do routery i wszystko śmiga.
phpion
28.10.2008, 20:59:48
Ok, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jakieś już pojęcie mam. Moje wymagania nie są chyba wysokie więc sądzę, że raczej kupię coś z dolnej półki. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.
bim2
28.10.2008, 21:07:01
Na koniec powiem, że mam już od paru dobrych lat Edimaxa i sprawuje się świetnie. :] Nigdy mnie nie zawiódł. Panel konfiguracyjny świetn,y posiada już no-ip obsługe i to drugie (że podajesz tylko login hasło itd. ;D) Świetne, naprawdę świetne.
AxZx
28.10.2008, 21:11:54
polecam linksys wag200g
mam do sprzedania nówke:)
tiraeth
28.10.2008, 21:36:41
Mam Netgear'a bez WiFi i jestem zadowolony. Poprzednia przygoda z Linksysem skończyła się serwisowaniem i (odziwo) zwrotem pieniędzy. Postawiłem na coś innego i wybór padł na świetnego Netgear'a.
Modem Sagem możesz schować do szafy. I tak go średnio podepniesz do routera bez ADSL. Jak już sobie kupisz router i będziesz chciał ograniczyć dostęp do tych dwóch kompów (tj. dostęp tylko z jednego przez wifi, ethernet działa tak czy siak), to WPA/WPA2, mocny klucz, wyłączona identyfikacja sieci i możesz hulać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.