Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Jak dodać definicje stylów poza sekcją HEAD?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siemieng
Witam;

Tak się zastanawiam, czy jest sposób na dodanie pliku/definicji stylów (css) poza sekcją HEAD?? O co dokładnie chodzi? Jestem na etapie projektowania większej stronki, która w przyszłości może się rozbudowywać, itd.... Chcę ją utworzyć metodą modułową, czyli czyli w głównych plikach tylko szkielet strony a reszta osobno (coś na kształt modułów dodawanych w zależności od potrzeby). I tu pojawia się problem, załóżmy:

Tworzę moduł kalendarza, wrzucam sobie go folderu:
/calendar/ -> folder z plikami modułu
- calendar.php -> funkcje php obsługujące moduł
- calendar.js -> funkcje js obsługujące moduł
- calendar.css -> css dla modułu

i teraz, założmy, że na jednej z stron chcę wykorzystać kalendarz: czyli w odpowiednim miejscu kodu podstrony ładuję plik /calendar/calendar.php, ale co zrobić z css, przecież nie będę w sekcji HEAD strony dodawał z palca pliku css dla modułu, jakby na stronie było wywoływanych 20 modułów, to przecież nie dodam z palaca 20 plików css. Jak osiągnąć załadowanie css po includowaniu pliku php modułu, da się jakoś umiesić "coś" w pliku php, że po jego załadowaniu załaduje się tez css?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

Czy takie coś w ogóle nie ma sensu?questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif Proszę o wskazówki i pomoc....
nevt
poczytaj o funkcjach:

header();
ob_start();
ob_end_flush();

a znajdziesz proste rozwiązanie.
powodzenia.
hiszpanespaniol
oczywiście to ma sens. na pewno generujesz jakiś html dla tego kalendarza. na początku kodu daj import arkusza css, to proste jest i działa.
drugi wynik z google dla "css import" (pierwszy nie działa smile.gif ):

http://www.kurshtml.boo.pl/css/import_arku...wstawianie.html
nevt
Cytat
na początku kodu daj import arkusza css, to proste jest i działa.
drugi wynik z google dla "css import" (pierwszy nie działa smile.gif ):

to nie rozwiąże problemu kolegi, bo nadal tagi <style> można wstawiać tylko do sekcji <head> ...
hiszpanespaniol
masz rację. w takim razie może kolega importować na początku pliku css, który to jest linkowany wewnątrz head. czyli w <head> będzie jeden link do stylów, a w pliku stylów może być wiele importów (na samym początku pliku css)

edit:
link pozostaje aktualny
baszkir
Wprawdzie moj pomysl dalej "pozostaje w sekcji HEAD", ale tak sobie pomyslalem, czy nie mozesz nazw plikow z css-ami wprowadzic poprzez zmienna php ?. Na samym poczatku okreslone by byly moduly do zaladowania i na tej podstawie kod php by sobie sam znalazl jakie pliki css ma dolaczyc, a potem juz stosowne echo zmiennej w sekcji odpowiadajacej ladowaniu css-a.

Profesjonalista nie jestem, wiec moze to i glupie rozwiazanie, ale dziala :-).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.