Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie kodowanie dla echo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tom:-)
Witam

Trochę lamerskie pytanie ale chcę pracować jak inni moi koledzy którzy są w ty dobrzy. Moje pytanie jest takie. Z której formuły korzystacie. Co jest bardziej profesjonalne albo wygodniejsze w użyciu oraz co przetrwa na kolejne wersji PHP:
1.
  1. <?php
  2. echo ("<p align=\"center\">Środek</p>");
  3. ?>

2.
  1. <?php
  2. echo ('<p align="center">Środek</p>');
  3. ?>

oraz czy tekst wpisujecie w ("text") czy ułatwicie sobie sprawę i wpisujecie "text" w funkcji echo
l0ud
Apostrofy są bardziej eleganckie i teoretycznie szybsze. Nawiasów nie trzeba używać - bo echo nie jest funkcją. Tak więc:

1. <?php
  2. echo '<p align="center">Środek</p>';
  3. ?>

Co nie zmienia faktu, że u mnie i tak za sprawą szablonów wygląda to zupełnie inaczej.
Maxik
Bez nawiasów i z ' jeśli nie ma zmiennych(szybsze) lub " jeśli w tekście są zmienne, alternatywnie echo 'tekst'.$zmienna;
drPayton
Cytat(Tom:-) @ 30.10.2008, 19:53:27 ) *
(...)Co jest bardziej profesjonalne albo wygodniejsze w użyciu oraz co przetrwa na kolejne wersji PHP:(...)

Najwygodniej jest tak pisać, by nie łączyć html z php...
Tom:-)
Cytat(drPayton @ 30.10.2008, 20:06:37 ) *
Najwygodniej jest tak pisać, by nie łączyć html z php...
Dlaczego? cos_tam.php trzymać w osobnych plikach?
Kildyt
Ja używam tak samo jak @l0ud.

Cytat
Nawiasów nie trzeba używać - bo echo nie jest funkcją.
Czytałem kiedyś kurs php i pisali, że echo jest to funkcja, która wyświetla tekst i jest to jedyna funkcja, która nie wymaga dawania nawiasów, ale pewnie musiał to być jakiś przestarzały kurs, gdyż na php.net piszą, że nie jest to funkcja.
Maxik
Tom:-) CHodzi o to, aby nie mieszać PHP z HTML i używać np. systemu szablonów(kod staje się dużo czytelniejszy i łatwiejszy w edycji), a takie systemy to np. OPT, Smarty etc.
l0ud
Cytat
(kod staje się dużo czytelniejszy i łatwiejszy w edycji),

Eee tam... To nie zasługa parserów szablonów typu smarty (których nie polecam), a oddzielenia warstwy logiki od prezentacji. Równie czytelny i prosty w modyfikacji kod można uzyskać używając samego php (bo przecież po to on jest!) jak jest to zrobione np. w Kohanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.