radziel
23.01.2004, 13:40:22
Korzystam z SQLite już od miesiąca a wczoraj spostrzegłem dopiero straszną luke w jego działaniu...
Jak pewnie każdy wie każda baza SQLite jest przechowywana w odzielnym pliku... jeżeli chcemy z niej skorzystać wystarczy:
[php:1:ed663169e0]<?php
$db = sqlite_open('mysqlitedb', 0666, $sqliteerror))
?>[/php:1:ed663169e0]
i jesteśmy połączeni... jako pierwszy parametr podajemy ścieżke do bazy... Niestety nie podajemy żadnego loginu ani hasła.. więc...
ktokolwiek znajdzie ścieżke do mojej bazy, będzie się mógł do niej połączyć i będzie miał prawa a la "root"?
Jak to rozwiązać?
HaRy
23.01.2004, 14:41:44
no tak. z tego, co czytalem i rozumiem uprawnienia w bazie ograniczaja sie do ograniczen dostepu do pliku bazy uzytkownikow systemowych ....
czyli np 6 dla uzytkownika to INSERT, DELETE, ALTER, UPDATE, CREATE TABLE i inne?? i nie mozna tego rozdzielic??
hmm ... wiec co w tej bazie jest takiego super, ze w php 5 jest ona "domyslna"?
Hmm... np. instalator binarek MySQL pod Winblowza zajmuje ponad 20mB, a SQLite zajmuje niecałe 300kB... to taki jeden, przykładowy, "mały" argument.
HaRy
23.01.2004, 18:08:55
sory ... ale jezeli chodzi o bezpieczenstwo to 20 MB nie gra ZADNEJ ROLI!!
Kto mowi o bezpieczenstwie? Moja odpowiedz tyczyla sie dokladnie tego:
[quote]hmm ... wiec co w tej bazie jest takiego super, ze w php 5 jest ona "domyslna"?[/quote]
Przepraszam za brak cytatu w poprzednim poscie.[/quote]
FiDO
23.01.2004, 18:16:30
SQLite nie ma sluzyc jako zamiennik MySQL'a, tylko plaskich baz na plikach tekstowych. Do takiego jak masz sciezke to tez wszystko odczytasz bez hasla o ile nie ma zerowych praw dla Others.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.