Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] niewidoczny zakryty element
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Witam

Mam sobie css mniejwiecej tak

lewa kolumna - srodek - prawa kolumna

calosc szerokosc 900px
lewa kolumna szerokość 300px; float left
srodek szerokosc 300px; float left;
prawa szerokosc 300px; float right;

i teraz jeżeli w środkowy element wstawię obrazek większy niż 300 px to to co jest w prwej kolumnie zjezdza mi na sam dół i wyrównuje się do prawej ale dzieje się tak tylko w ie 6.0 natomiat w ie7.0 operach i mozillach wogóle robi się niewidoczna prawa strona najrozsądniej było by to aby co ma być po prawej pojawiło się na dole jako wyśrodkowane.

i pytania

1. co należy uczynić aby to było wyśrodkowane
2. jak zrobić aby prawa strona w przypadku większego środka była niewidoczna we wszystkich przeglądarkach a nie tylko od ie7.0
kleszczoscisk
Może dla środkowej kolumny daj overflow:hidden; ?
dr4g0n79
jak dam dla środkowej kolumny hidden to srodkowa obetnie mi obrazek w srodku a zaznaczam ze zachodzi koniecznosc wstawiania obrazkow wiekszych niz 300px i celowo chce aby to co po prawej albowogole nie bylo widoczne albo zjezdzalo na dol i bylo wysrodkowane ale ten efekt cche osiagnac we wszystkich przegladarkach taki sam
piotrooo89
nie wiem czy to zadziała w twoim wypadku ale spróbuj tak:

1. overflow: auto;
  2.  
  3. height:auto !important;
  4. width: auto !important;

albo height:auto !important; width: auto !important;
dr4g0n79
czy ty mówisz o srodkowym elemencie? to nie bedzie dobre bo w tym środkowym elemenice includuję pliki z podziałami mojej stronki (sam tekst ew. jakiś obrazek) tak więc szerokość musi być ustawiona na 300px gdyż w tych includowanych plikach nie ma żadnych styli i formatowania i docelowo chce zeby miały 300px tylko w jednym przypadku (animacji flash) szerokość srodkowego diva musi byc wieksza niz 300 px i najlepiej by było żeby to poprawej znikło wówczas całkowicie tak jaest np. pod ie7 pod ie6 zjeżdza mi na dół
piotrooo89
to usuń to weight i height, i powinien się zrobić taki pasek na dole.
dr4g0n79
jak usunę width i height to cały czas to wszsytko co ma być z prawej jest na dole, a podkreślam że to chcę mieć tylko na dole w jednym przypadku gdy srodek jest większy niz 300px (np poprzez obrazek lub flasha)
piotrooo89
mówie żebyś usuną to height i weight które ja Ci podałem. swoje zostaw.
dr4g0n79
ok niezrozumieliśmy się czekam w dalszym ciągu na propozycje rozwiązania tego problemu
lukaszgolder
Powiem Ci, że raczej nie jest to możliwe, bo div z parametrem float nigdy nie będzie na środku. Nie wiem również czemu nagle prawa część miałaby zniknąć. A no i może inaczej da się rozwiązać ten problem, np uniemożliwiając wyswietlanie więszych elementów niż 300px w lewej kolumnie. Jeśli są to obrazki to np możesz usatwić #left img { max-width: 300px; } lub coś w tym rodzaju.
dr4g0n79
no właśnie prawa część znika ale w przeglądarkach ie7.0 opera i mozilla w w ie6.0 nie znika
lukaszgolder
No i raczej nie zniknie, ale możesz jeszcze spróbować coś w tym rodzaju:
  1. #wrapper {
  2. width: 900px; height: 100px;
  3. }
  4. <div id="wrapper">
  5.   <div id="left"></div>
  6.  <div id="main"></div>
  7.  <div id="right"></div>
  8. </div>
dr4g0n79
mam tak zrobione jednak to nie bedzie to
kleszczoscisk
Cytat(dr4g0n79 @ 15.11.2008, 16:57:11 ) *
jak dam dla środkowej kolumny hidden to srodkowa obetnie mi obrazek w srodku a zaznaczam ze zachodzi koniecznosc wstawiania obrazkow wiekszych niz 300px i celowo chce aby to co po prawej albowogole nie bylo widoczne albo zjezdzalo na dol i bylo wysrodkowane ale ten efekt cche osiagnac we wszystkich przegladarkach taki sam

Jak chcesz umieszczać obrazki szersze niz 300px w divie 300px to masz źle zaprojektowaną szatę graficzną :-)
albo skaluj obrazek do 300px albo zmień layout :-)
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.