Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] Własny PHPMyAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
obelix94
Witam! 

Wiem, ze każdy wie co to jest PHPMyAdmin. Chciałbym zrobić coś podobnego. Tyle  że prostsze. No i nie wiem na czym takie coś polega.

Chciałbym wykonać coś takiego:

admin.php -> wybierasz co chcesz zmieniać, jaką cześć strony - powinno być na hasło
cytat.php -> to skrypt odpowiadający za zmiane tresci modułu strony - można zmieniać tytuły i treści oraz dodawać nowe

I takie pytanko dodatkowe: czy można w tablicach podać scieżkę dostepu do pliku?

$tabela[tytul] = "c:\tresc\tytul"
$tabela[tresc] = "c:\tresc\tresc"

a w pliku tytul i tresc

[1] pierwszy tytul
[2] drugi tytul
(...)
Mize
Naucz się podstaw języka, poćwicz, stwórz pare skryptów, stron. ( Takich dla treningu. )
Zakładasz co 15 minut nowy temat z nowym 'pomysłem'.
Wystarczy znać w miarę dobrze PHP i SQL, aby wyobrazić sobie w głowie jak takie coś może działać!
Albo sie uczysz, albo prosisz co chwile o pomoc. Jesli to drugie to zapraszam na Giełde Ofert.

Poza tym, to co opisujesz to prosty system zarządzania treścią, a nie PHPMyAdmin.
http://pl.wikipedia.org/wiki/PHPMyAdmin

Tak na przyszłość.

http://php.net.pl/manual/pl/index.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
http://www.google.pl/

I 90% Twoich bezsensownych topiców mniej.
Pozdrawiam.
obelix94
Cytat(Mize @ 18.11.2008, 18:29:46 ) *
Naucz się podstaw języka, poćwicz, stwórz pare skryptów, stron. ( Takich dla treningu. )
Zakładasz co 15 minut nowy temat z nowym 'pomysłem'.

1. Zastosuje się do tego co powiedziałeś
2. NAuczyłem się podstaw i poćwiczyłem oraza stworzyłem pare skryptów (te tutaj i kilka domowych)
3. wykorzystane skryptu wstawiam na 4 strony które prowadze (sklep, str. szkoły, strona o mnie i o zarabianiu)
4. Nie co 15 a kilka dni.

Cytat(Mize @ 18.11.2008, 18:29:46 ) *
Wystarczy znać w miarę dobrze PHP i SQL, aby wyobrazić sobie w głowie jak takie coś może działać!

Mam taką wyobraźnię i sobie wyobraziłem takie coś, jak ma działać i mniej więcej zakodowanie. 

I takie pytanko dodatkowe: czy można w tablicach podać scieżkę dostepu do pliku?
$tabela[tytul] = "c:\tresc\tytul"
$tabela[tresc] = "c:\tresc\tresc"

a w pliku tytul i tresc

[1] pierwszy tytul
[2] drugi tytul
(...)

v1t4n
Zrob troche wiecej skryptow, naucz sie sqla.
Jak bedziesz kazdego arta wstawial do pliku to sie nie polapiesz. Po to jest baza i po to jest obsluga mysql zeby nie bawic sie z plikami smile.gif

Cierpliwosci i wiecej checi do nauki
l0ud
Co do tablicy... można. Ale jeżeli umieścisz w niej ścieżkę to będzie ona przechowywała... ścieżkę, nic więcej. Poza tym adresowanie bezwzględne typu c:\ zadziała tylko na Twoim komputerze.
megawebmaster
Nie widać w Twoim skrypcie (innych nie oglądałem) żadnego wykorzystania uniwersalności... Przecież ten skrypt ma działać nie tylko na Twoim komputerze, ale także na serwerze, a jak przeniesiesz na inny serwer to i na nim też - najlepiej bez przeróbek. Sporo jeszcze brakuje winksmiley.jpg
obelix94
Ok. To przeskakuje w książce odrazu do msyql. Dzięki.
Mize
NIE, właśnie w tym problem, że co chwile rzucasz się na nową tematykę/problem.
Spokojnie, ogarnij PHP, potem powoli do SQL i tak dalej.
Uwierz mi, że takie przeskakiwanie nie jest efektywne.
Przeglądałem Twoje topici i były tam problemy dotyczące PHP, które wymagały na prawdę podstawowej wiedzy.
Easy, easy... tongue.gif
obelix94
Ok, ok - i understand you rolleyes.gif
megawebmaster
Najprościej - postaraj się przebrnąć przez książkę wykonując wszystkie ćwiczenia (powinny być i chyba są?). Zacznij po prostu pisać, pisać i jeszcze raz pisać i starać się znajdować błędy w pisanych skryptach. Testować to na komputerze, to na jakimś darmowym serwerze etc. Nie od razu Rzym zbudowano winksmiley.jpg
piotrooo89
pisz koduj, pisz koduj i jeszcze raz pisz koduj... bez tego ani rusz. jak napotkasz na błąd pierw sam staraj się znaleźć rozwiązanie a nie żeby ktoś za Ciebie to napisał, jak będziesz wiedział jak poprawiać własny błąd to inne też poprawisz sam - taka prawda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.