Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Serwer]Sterowniki do serwera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Tom:-)
1. Czy serwer na którym będzie Win albo Linux potrzebuje sterowników?
2. Jak wygląda sprawa ze sterownikami do lapka pod Linux'a
webdice
Sterowniki do karty sieciowej co najwyżej inne nie będą Ci potrzebne (pomijam kontrolery RAID i tym podobne).
2. a stery do grafiki muzycznej itd... ?
webdice
A po co ci grafika? Muzyka tym bardziej.
Dałem numer 2. bo chodzi mi o desktopa

A w serwerze to rozumiem że tylko do LAN
nospor
ad2) dosc ogolnie zapytales. Ile linuxow i laptopów tyle problemow winksmiley.jpg
Ogolnie w moim otoczeniu ludzie mają kubuntu i ubuntu i jakoś nie mają problemow ze sterownikami do lapka.
Jak juz sie jakis zdarzy, to w 5 minut znajduje na necie rozwiązanie
Nie pisałem o lapku bo to jest Medion (firma nie jest znana). Jeśli chodzi o Linux to wydaje mi się że Debian jest najciekawszą pozycją pod desktopy

A jeśli chodzi o serwer to tylko mają być do LAN'u? Nawet jak bym postawił lekkie GUI to i tak będzie chodzić bez zarzutu. Albo tak jak jest w Windows że pewne programy nie chodzą gdyż nie ma sterów
webdice
Nie zauważyłem że chodzi o laptopa. Ja mam Debiana i sterowniki znajduje mi już sam instalator, a jeśli czegoś nie ma to jak napisał ~nospor bez większego wysiłku znajdziesz niezbędne informacje w sieci.
Ok. A jak wygląda sprawa z urządzeniami pod USB. Mam urządzenie wielofunkcyjne, drukarkę oraz dysk przenośny. W Win jeżeli chodzi o dysk to wykrywa mi automatycznie. Do reszty urządzeń nie mam sterowników do Linux'a. Mam ich szukać u producenta czy na stronach Linux'a?
sztosz
Każde urządzenie wejścia/wyjścia etc potrzebuje sterowników, więc nie rozumiem pytania w ogóle. To czy to będą sterowniki wbudowane w dany system operacyjny, dedykowane, czy też generic type zależy tylko i wyłącznie od tego jaki to sprzęt i jaki system operacyjny.

Tom, zadajesz bardzo nie precyzyjne pytania i łączysz dwa problemy w jednym temacie.
Wiem ale mam pewne przemyślenia co do połączenia 2 jednostek i dlatego w jednym temacie poruszam 2 kwestie
Jabol
Jeżeli chodzi o Medion to jak narazie z mojego doświadczenia nie działa WLAN (no-name).
A to czemu nie działa
webdice
Cytat(Tom:-) @ 25.11.2008, 20:40:58 ) *
A to czemu nie działa

Nie zadawaj pytań jak przedszkolak. Powinienem odpowiedzieć - Bo tak. Nie działa bo nie zostały wydane sterowniki, ani nie znalazła się osoba która sama je napisała. Za pewne co poniektórzy znaleźli rozwiązanie, ale nie informowali o tym w sieci.
Hmm to może ja coś poszukam. Karta jest Realtek'a. Może coś producent zaoferuje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.