Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] <TITLE>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
noc_nik
Witam

Może to proste pytanie smile.gif
ale chciałbym się dowiedzieć jak to działa

w pliku head.html
jest taki kod

1. <title>{PAGE_TITLE}</title>

a na stronie sie wyświetla tytuł
jak to działa?

rozumie ze w index.php jest include head.html smile.gif

Pozdrawiam.
vokiel
Index.php zastępuje ciąg {PAGE_TITLE} zmienna np $page_title. Czyli pobiera head.html, czyta go, i gdy napotka {PAGE_TITLE} to zamienia go na wartość zmiennej zawirającej tytuł strony, następnie zmieniony kod wyświetla.
Pilsener
Cytat
rozumie ze w index.php jest include head.html
- źle rozumie. Podstawy budowy serwisów inernetowych - mamy tak zwany SILNIK - silnik generuje np. tytuł strony (zapisany na ogół w zmiennej $title), który powstaje np. na podstawie treści czy jest definiowany przez użytkownika - ale to mało istotne. Wygenerowane przez silnik zmienne są podstawiane do tak zwanych TEMPLATÓW - czyli (najczęściej) plików .tmpl z kodem html - odpowiada za to SYSTEM SZABLONÓW - popularnym systemem jest np. smarty, ale równie dobrze możesz napisać własny:
http://www.programuj.com/artykuly/www/template.php

Oddzielenie kodu PHP od HTML jest praktycznie niezbędne - to jedna z pierwszych rzeczy, które trzeba opanować. Jak kiedyś przyjdzie Ci poprawiać skrypt, gdzie masz 50 linijek typu echo '<td background="red">' to zrozumiesz dlaczego jest to tak istotne.
noc_nik
Hmm

czyli tak na szybkiego sobie pisze :

index.php
  1. <?
  2.  
  3. $page_title='nazwa mojej strony';
  4.  
  5. include'head.html';
  6.  
  7.  
  8. ?>

I nadal mi wyświetla {PAGE_TITLE}
Pilsener
A jak inicjujesz system szablonów? Samo się przecież nie podstawi smile.gif Poczytaj podstawy smarty, użyj klasy, do której link Ci podałem albo sam napisz prosty kod (oparty o funkcję str_replace), który będzie podmieniał {zmienna} na $zmienna w templacie.
noc_nik
Cytat(Pilsener @ 25.11.2008, 16:15:11 ) *
- źle rozumie. Podstawy budowy serwisów inernetowych - mamy tak zwany SILNIK - silnik generuje np. tytuł strony (zapisany na ogół w zmiennej $title), który powstaje np. na podstawie treści czy jest definiowany przez użytkownika - ale to mało istotne. Wygenerowane przez silnik zmienne są podstawiane do tak zwanych TEMPLATÓW - czyli (najczęściej) plików .tmpl z kodem html - odpowiada za to SYSTEM SZABLONÓW - popularnym systemem jest np. smarty, ale równie dobrze możesz napisać własny:
http://www.programuj.com/artykuly/www/template.php

Oddzielenie kodu PHP od HTML jest praktycznie niezbędne - to jedna z pierwszych rzeczy, które trzeba opanować. Jak kiedyś przyjdzie Ci poprawiać skrypt, gdzie masz 50 linijek typu echo '<td background="red">' to zrozumiesz dlaczego jest to tak istotne.

No i to mi sie podoba dzieki wielkie poczytam poucze sie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.