Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pytanie dotycząće skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MysticPL
Witam, mam pytanie:
U mnie na stronie (http://www.centrumsimy.cba.pl/) część aktywną tzn. taką zmienną bo tylk tam aktualizuje informacje i artykuły stanowi ta środkowa część.. Więc potrzebny mi jest jakiś skrypt dzięki któremu cała strona będzie w jednym pliku index.php. Chodzi mi o to żeby np. jak klikam na Redakcja nie przechodziło mi do pliku redakcja.php tylko było coś takiego np: index.php=cat_redakcja. Z góry dziękuje za odpowiedź.
erix
Tablica superglobalna $_GET.

Potem, w kodzie, sprawdzasz, czy istnieje. Proponuję użyć jakiejś tablicy ze sztywno zapisanymi podstronami w celu uniknięcia prób włamań.
MysticPL
A jak ten skrypt napisać? Bo jestem zielony z PHP.
batman
Przenoszę na przedszkole.
erix
Cytat
Bo jestem zielony z PHP.

Jak chcesz mówić po np. hiszpańsku, skoro nawet słowa nie znasz? Przeczytaj jakikolwiek kurs PHP, w większości jest opisane korzystanie ze wspomnianej tablicy.
MysticPL
Czytałem kurs na webdiary.pl, było o tych tablicach ale to był tylko przykład na odczytanie tego co się wpisało w polu prez $_GET
erix
No właśnie. I połącz to teraz z np. include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Aby to zrealizować musisz wiedzieć, jak łączy się łańcuchy tekstowe.

Ale takie najprostsze rozwiązanie z include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual'owaniem pliku bezpośrednio na podstawie zmiennej z paska adresu jest NIEBEZPIECZNE. Poszukaj na forum o bezpieczeństwie skryptów. Było o tym nieraz.
grzemach
index.php?cat=redakcja
  1. <?php
  2. switch($_GET['cat']){
  3. case 'redakcja': echo 'wyświetl stronę redakcji'; break;
  4. case 'innastrona': echo 'wyświetl inna strona'; break;
  5. default: echo 'strona główna';
  6. }
  7. ?>

tak w skrócie, tam gdzie masz echo 'strona...' musisz mieć swoje treści lub (co jest lepsze) odniesienia do funkcji które wyświetlą Ci odpowiednią stronę.
MysticPL
grzemach dzięki! Właśnie o to mi chodziło, a mam jeszcze pytanie: jak utworzyć np. jakieś podstrony w dziale redakcja za pomocą tego skryptu?

A w linkach to mam podać ten adres: index.php?cat=redakcja ?
erix
Zagnieżdżasz switch" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuale. Tylko posługujesz się innym kluczem w tablicy $_GET.
MysticPL
A w tym echo moge wstawić include?
erix
Tak. Przeczytaj najpierw manual, potem zadawaj pytania, a nie na odwrót. tongue.gif
MysticPL
Jak pisałem jestem początkujący i dopiero uczę się PHP. Nie mogę od razu przeskoczyć do switcha bo nie znam poprzednich i mi się wszystko wymiesza. Dlatego prosiłbym o napisanie z tym switchem jak utworzyć podstrone w dziale redakcja. Z góry dziękuje za odpowiedź.

--------------------
Chodzi mi o coś takiego:

index.php?cat=redakcja&osobapierwsza
erix
I co z tego, że początkujący? Nic Ci się nie wymiesza. Jak chcesz użyć czegoś, o czym nie masz pojęcia?

W manualu masz wszystko opisane. Z przykładami. Wysil się trochę, choć pozoruj, że coś robisz, a nie żebrzesz gotowca.
MysticPL
Erix, ja naprawde nie mam czasu, strona jest gotowa tylko te skrypty musze wkleić. A pozatym manual który dałeś jest w j. angielskim, którego znam tylko na poziomie początkującym.
erix
Cytat
Erix, ja naprawde nie mam czasu

Jeśli nie masz czasu, to zleć to komuś.

Cytat
A pozatym manual który dałeś jest w j. angielskim, którego znam tylko na poziomie początkującym.

Google bolą? Piszesz, że uczysz się PHP, to jak chcesz to zrobić nie znając angielskiego? Sory, ale 90% dokumentacji jest po angielsku i tego nie zmienisz. Zdecyduj się, czy się uczysz, czy masz jakieś zlecenie z nożem na szyi.
MysticPL
Ja mam 13 lat i pragnę przypomnieć, że mam inne obowiązki i naprawdę nie mam obecnie czasu na nauke PHP. Dlatego proszę o ten skrpyt, bo już ukończyłem pracę nad stroną. Jedyne co mi brakuje to to co pisałem w poprzednich postach.
Piniek
Problem z tematu rozwiązany.

Zamykam

P.S. Nikt za ciebie tego nie napisze, jeśli chcesz to przeniosę to na Giełdę Ofert(napisz do mnie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.