Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Brak scrolla na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaaap
Witam,
W walce z CSSami aaevil.gif natrafilem na cos takiego: mam index.php skladajacy sie z zawartosci a na koniec, po wszystkich divach zaincludowana jest stopka.php. W stopce widnieje jedynie jeden div ktory ma byc wyswietlany, jak sama nazwa wskazuje, w stopce, czli na koncu strony. Jednak sytuacje nie wyglada tak kolorowo i prosto jak powinna. Pozwolcie, ze zobrazuje:

(DIV jasny - pochodzi z indexu, ciemny ze stopki)

1) Nie wiem dlaczego ciemny div jest nad jasnym chociaz:
-ma z-index mniejszy niz on
- w kodzie wystepuje po zamknieciu WSZYSTKICH poprzednich divow (oraz ma position: absolute)
2) Jasny DIV, też nie jest prawidłowy, gdys wyswietla tekst jedynie do końca strony, czyli jak w temacie, chociaz tekstu jest jeszcze sporo to scrolla do całej strony nie ma (nie ma tez do diva, ale tam go akurat nie chce)

Prosze o porady, bo juz siedze i klepie rozne kombinacje position itp i nic i nic i nic...
nexis
Zamiast rysunków podaj faktyczny kod XHTML i CSS!
zaaap
Tzn. myslalem, ze robie ewidentny błąd i obejdzie sie bez wklejania kodu z 15 divów, ktorych i tak nikt nigdy nie czyta, a to tylko z niecheca.
Wlepie kod:
div ciemny (stopka)
Kod
.stopka{
background-color:#161d26;
height:100px;
position: absolute;
bottom: 0;
left: 0;
width: 100%;
z-index: 500;
}

jasny (ten, ktory mi sie ucina i wystaje spod stopki)

Kod
.zaw_lewa_lewa {
    background-color: #522254;
    width: 40%;
    float: left;
    z-index: 300;
    display: block;
    overflow: visible;
}
nevt
w .stopka zamiast:
Kod

daj:
Kod
clear: both;
zaaap
Cytat(nevt @ 10.12.2008, 08:16:43 ) *
w .stopka zamiast:
Kod

daj:
Kod
clear: both;

Niestety nie pomogło. Teraz stopkę mam jeszcze wyzej.
Clear tak u mnie wyglada:
Kod
div.clear { clear: both; height: 0; overflow: hidden; font-size: 0; }

Inne pomysły?
wookieb
Mam jeden genialny. Wrzuc ta strone publicznie a my ci ja przetrzepiemy na 150 sposobów.
zaaap
Alez proszę bardzo. KLIK
wookieb
Jedyna rzecza jaka tutaj ma prawo miec position:absolute to stopka jezeli ma byc zawsze tuz przy koncu przegladarki to dajesz jej
Kod
position:absolute;
bottom: 0px;

Po drugie wywal reszte absolutów ponieważ są kompletnie niepotrzebne.
Po drugie tresci twojej strony nie widac pod FF. Bynajmniej wersji 2
http://kurs.browsehappy.pl
To że dzieki position absolute mozna ustawic element gdzie sie chce to nie znaczy ze trzeba z niego czesto korzystac. Znaczna wiekszosc da sie zrobic bez tej wlasciwosci przez co znacznie zwieksza sie szansa ze strona bedzie dobrze wygladala pod kazda przegladarka.
zaaap
Cytat(wookieb @ 10.12.2008, 09:39:32 ) *
Po drugie tresci twojej strony nie widac pod FF. Bynajmniej wersji 2

U mnie na FF (jak i na kazdej innej przegladarce tresc jest, IE 6, FF 3, Opera), tyle ze jest problem z lewa kolumna (jak widac jest ucinana i nie mozna przewinac strony by zobaczyc cały tekst).
Jak wroce to pokombinuje z tymi absolute, ale gdyby to działało, to dawno by juz ich tam nie bylo gdyz kazdy div byl robiony metoda prob i bledow.

Pozdrawiam
wookieb
Uwierz mi ;> Po wywaleniu absolutów i odpowiedniej modyfikacji napewno da się zrobić ;> A jeszcze fajnie by było gdybys zapodal grafike projektu.
zaaap
Ok, z absolute została jedynie stopka. Rozjazd. Kombinuje z relative - rozjazd. Fixed, inherit - rozjazd, nie wiem jak to pogodzic. Bylo dobrze z tymi absoluatmi, jedynie ten brak rozciągliwosci doskwierał i przykrywanie stopką reszty. Nawet podczas kombinowania bez absolute nie udało mi sie osiagnąc przewijania strony w pionie.
hiszpanespaniol
@wookieb napisał Ci wyraznie co powinieneś zrobic, ale nie posłuchałeś go. dwa razy kliknąłem w firebug, i strona wyświetla się poprawnie.
1-szy klik: wyłączyłem absolute dla stopki
2-gi klik. USUNĄŁEM OVERFLOW DLA BODY style.css:13

przepraszam za brak literki "ci"

edit:
dodatkowo masz position: fixed w div#szeroki_top > div#container > div.gora_index co też chyba nie zamierzałeś żeby się tak zachowywało jak się zachowuje na Twojej stronie.
zaaap
Dzieki koledzy za nakierowanie, szczegolnie te zapomniane overflow w body. wstydnis.gif

Gra muzyka teraz guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.