Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript]Obrazek w nowym oknie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Strarus
cześć;)
Potrzebuję zrobić otwieranie obrazka z dynamicznie generowanej strony w nowym oknie. Nie znam sie na JavaScript, więc znalazłem gotowca na google:
Kod
<script>function otworzOkno()
{
window.open("bez_menu.html","jakas_nazwa", "width=800, height=600, menubar=no, toolbar=no, location=no,     scrollbars=no, resizable=no, status=no, location=no, left=0, top=0");
}</script>

I link:
Kod
<a href="java script:otworzOkno()">bla bla bla</a>

I teraz: co muszę zrobić aby w nowym oknie otwierał się obrazek, który jest na dynamicznie tworzonej stronie. Np. mam obrazek o id=3 to chcę aby się w nowym oknie otwierał obrazek o id 3 (pokaz_obrazek.php?id=3) ale jak to umieścić w skrypcie javascript?
phpion
Nie trzeba znać się wybitnie na JS - wystarczy ruszyć trochę głową:
  1. <script>function otworzOkno(id)
  2. {
  3. window.open("pokaz_obrazek.php?id=" + id,"jakas_nazwa", "width=800, height=600, menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, location=no, left=0, top=0");
  4. }</script>
  5.  
  6. <a href="java script:otworzOkno(3)">bla bla bla</a>
Strarus
Niestety nie działa.. Error 404..
phpion
A masz plik pokaz_obrazek.php w tym samym folderze?
Strarus
pewnie, chwileczka, bo sam coś naskrobałem i muszę zobaczyć czy działa haha.gif

cholera... jedna drobnostka...:
  1. <?php
  2.  
  3. $id = abs(intval($_GET['imageid']));
  4.  
  5. echo '<a href="pokaz_obraz.php?id=' . $id . '" onclick="window.open("pokaz_obraz.php?id=' . $id . '", "nazwa", "menubar=no,toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,scrollbars=no,re
    sizab
  6. e=no,fullscreen=no,channelmode=no,width=820,height=800").focus(); return false">tutaj</a>';
  7.  
  8. ?>

Okno się otwiera... Ale działa jako zwykły link... ' i " są źle... jak to można rozwiązać?

Dobra mam:

Kod
<a href="pokaz_obraz.php?id=<?php echo (abs(intval($_GET['imageid']))) ?>" onclick="window.open('pokaz_obraz.php?id=<?php echo (abs(intval($_GET['imageid']))) ?>', 'nazwa', 'menubar=no,toolbar=no,location=no,directories=no,status=no,scrollbars=no,res
zable=no,fullscreen=no,channelmode=no,width=820,height=800').focus(); return false">tutaj</a>
i hula smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.