szukałem odpowiedzi na pytanie w google, szukałem i na forum, jednak nic nie znalazłem... być może dla tego że nie bardzo wiem jak to nazwać ;P więc jeśli taki temat już był bardzo przepraszam i proszę o naprowadzenie na niego.
przypuśćmy że mam taki kod:
<?php $str = '{abc abc} {def^2}, zzz {ghi100%(ihg)} zzz {jkl+} {mno=o(onm)} zzz zz z {prs}'; ?>
str jest to zwyczajny tekst, w którym słowa w nawiasach klamrowych mają być zamieniane na linki. To co jest bezpośrednio w tych nawiasach może być literami (również japońskimi, stąd głównie problem), cyframi, znakami specjalnymi itp. W nawiasach zwykłych, wewnątrz klamrowych będzie tylko typ linku, będzie on już sie składał jedynie z liter.
Wynikiem działania tego skryptu jest:
Kod
Array (
[0] => Array (
[0] => {abc abc} {def^2}, zzz {ghi100%(ihg)} zzz {jkl+} {mno=o(onm)} zzz zz z {prs}
)
[1] => Array (
[0] => mno=o
)
[2] => Array (
[0] => onm
)
)
[0] => Array (
[0] => {abc abc} {def^2}, zzz {ghi100%(ihg)} zzz {jkl+} {mno=o(onm)} zzz zz z {prs}
)
[1] => Array (
[0] => mno=o
)
[2] => Array (
[0] => onm
)
)
Czyli kod potrafi wyciągnąć taki nawias, ale tylko ten znajdujący się najbliżej końca, jeśli są dwa, pierwszy nie jest widoczny. Ma ktoś może pomysł jak wyciągnąć oba te nawiasy w jednym zapytaniu?
Pozdrawiam.
ehhh... już sobie poradziłem, wystarczyło pokierować się trochę logiką

być może komuś sie przyda rozwiązanie:
<?php ?>