Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php?] Podglad
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kyku
Witam winksmiley.jpg tworze strone (kyku.eu) i chcialbym sie dowiedziec jak zrobic podglad na zywo

na dole strony bylo by okienko z podgladem co wyszlo (przy wpisaniu kazdej literki inny obrazek (inna zmienna) ktory by sie odswiezal)

nie wiem dokladnie czy to w php da sie zrobic
erix
AJAX + odświeżenie obrazka.
kyku
a mogl by ktos mnie przynajmniej troche nakierowac ? :/
nie mam pojecia jak to zrobic sciana.gif
mike
Cytat(kyku @ 6.01.2009, 21:25:39 ) *
a mogl by ktos mnie przynajmniej troche nakierowac ? :/
nie mam pojecia jak to zrobic sciana.gif
Po każdej zmianie za pomocą JavaScript wysyłasz żądanie do serwera (czyli AJAX), do skryptu, który generuje obrazek.
Po tym w JavaScripcie odświeżasz ten obrazek.
kyku
a moze jakas pomoc w formie kodu ? bardzo prosze winksmiley.jpg
mike
Cytat(kyku @ 7.01.2009, 22:09:01 ) *
a moze jakas pomoc w formie kodu?
Nie. Bo widać wyraźnie nie rozumiesz żadnego z tych pojęć lub po prostu w ogóle się nie wysiliłeś żeby samemu coś zrobić.
Usłyszałeś kilka obcych słów. Kilka pojęć, których nie znasz i założyłeś, że nie dasz rady więc lepiej poprosić o gotowca, na podstawie którego Ty się nauczysz.
Niczego się tak nie nauczysz. No może poza jednym: że lenistwo popłaca i zawsze dadzą gotowca.

Otóż nie, lenistwo nie popłaca a gotowca nie dadzą. Ale za to pomogą, jeśłi wyjaśnisz w czym problem, czego nie rozumiesz. Jeśłi pokażesz co już zrobiłeś i nad czym pracowałeś w celu rozwiązania problemu.

Cytat(kyku @ 7.01.2009, 22:09:01 ) *
bardzo prosze winksmiley.jpg
Wiesz co premier prezydentowi powiedział jak ten go prosił? tongue.gif
kyku
otoz nie znam jeszcze wszystkich funkcji.. szukalem z 2 godziny (na googlach i forum) i nic!
a bardzo bym chcial sie dowiedziec jak to zrobic. Nie oczekiwalem na gotowca ale jakis kod z innego forum/tematu lub z jakiegos tutoriala w ktorym cos podobnego sie znajduje.
Z gory dzieki za pomoc.

O odswiezaniu obrazka juz znalazlem pare rzeczy ale nie wiem w jaki sposob pobrac tekst z formularza (
<input type="text"....>)
i "wepchac" go do linku w ktorym znajduje sie obrazek
Rafal Filipek
prosze bardzo, aby pobrac wartosc pola input wystarczy nadac mu id, powiedzmy "moj_tekst" i dostac sie do wartosci
Kod
var tekst = document.getElementById('moj_tekst');
//teraz w kazdej chwili mozesz sobie dla sprawdzenia wyswietlic alert z wartoscia inputa
alert(tekst);

jezeli chcialbys przypisac takie pobieranie wartosci do jakiegos przycisku to najlepiej zrobic funkcje
Kod
function getValue(){
var tekst = document.getElementById('moj_tekst');
alert(tekst); //ta linijke zapewne pozniej zamienisz na cos logiczniejszego
}

a kod html moglby wygladac tak
Kod
<input type="text" id="moj_tekst" />
<input type="button" onclick="getValue();" />
kyku
ok, zobacze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.