Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Polska czcionka w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Justyna25x
Witam
Korzystam z tego skryptu: http://www.freecontactform.com/free.php
I mam pewien problem.
Gdy osoba ktora wypelnia ten formularz wpisze wyraz ktory bedzie zawieral polska czcionke to gdy odbiorca ktory otrzymuje ta wiadomosc otrzymuje KRZAKi czyli wyraz bez polskiej czcionki tylko z czyms innym.
Nie wiem jak w nim zmienic kodowanie aby wszystko bylo ok
Bardzo prosze o pomoc. smile.gif
potreb
Dlatego, że formularz jest zapewne przystosowany dla innego kodowania, a dokładniej: iso-8859-1. I nic na to nie poradzisz.
erix
Sprawdź, zanim mu namieszasz.

Cytat
Gdy osoba ktora wypelnia ten formularz wpisze wyraz ktory bedzie zawieral polska czcionke to gdy odbiorca ktory otrzymuje ta wiadomosc otrzymuje KRZAKi czyli wyraz bez polskiej czcionki tylko z czyms innym.

Znajdź w plikach odwołania do funkcji mail" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i powstawiaj nagłówki. Jakie? Poszukaj na forum, było wiele razy. winksmiley.jpg
Justyna25x
Czyli zadnej mozliwosci nie ma aby przerobic te kodowanie na standardy iso-8859-1?

edit:
A moze moglby mi ktos napisac gdzie dokladnie mam znalexc i wklepac kod odpowiedzialny za polska czcionke?
Bylabym bardzo wdzieczna
potreb
A no tak, namieszałem.
Można zmienić kodowanie. Tak jak erix pisał. I nie mu, tylko jej.
Justyna25x
Znalazłam coś takie w na tym forum:

1. <?php
  2. $headers = "Content-Type: text/html; charset=utf-8r\n";
  3. ?>

Dodałam i działa świetnie, polskie znaki są przesyłane lecz teraz nie mam odstępów <br> pomiędzy odpowiedziami które mi przychodzą na maila, tylko lecą w jednej linii.. sad.gif
Czy ktoś może wie jak to zrobić na tym formularzu to podałam?
VGT
po dodaniu takich naglowkow zamiast czystego tekstu, przesylasz dokument html, wiec rozwiazania do wyboru:

1. tresc maila musisz przerobic tak, jakby to byla strona html, czyli uzywasz wszelkich tagow HTML'a: <p></p>, <br /> itp.

lub

2. zamiast "text/html" ustaw "text/plain" a bedzie tak jak wczesniej
Justyna25x
Slicznie dziekuje za pomoc:)
Juz znalazlam gdzie mam umiescic <br> smile.gif

wszystko dziala prawidlowo:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.