Jestem nowy na tym forum. Może kilku z was zna mojego kolegę mateusza, też z tego forum. Nie znam zasad "nieregulaminowych", tych co nie są zapisane a panują.
Może do rzeczy. Robię stronę dwu językową. Kiedyś robiłem index.html, strona1.html w katalogu pl lub eng. Teraz z poznaniem php, zrobiłem stronkę tylko w index.php. Przybliżę troszeczkę kodzik strony.
<?php $title = "tytul"; //jakies inne przetwarzanie danych itp. itd. //........ ?> <html> </html>
Chciałbym teraz zrobić, stronę językową. Najpierw wybierasz język i zapisujemy to do cookies. To już zrobiłem. Teraz muszę dostosować stronkę do tego aby dynamicznie się zmieniała według ciasteczka. Sekcję menu zamknę w parserze, jako zmienną. Dodam również tablicę.
<?php $jezyk[pl][menu] = "Menu"; $jezyk[eng][menu] = "Menu"; //nie ma duzej zmieny, ale to przykład :) //i wywolujemy $lang = $_COOKIE['lang']; $menu = $jezyk[$lang][menu]; //.... dalszy kod php i html ?>
Ale z racji rozbudowania php, uważam że jest jakiś inny sposób aby takie coś wykonać. Sposób bez tablicowy.
Proszę o przybliżenie mi tego innego sposobu (jeśli istnieje).
Pozdrawiam.