Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]/[mysql] CMS - jak zacząć, co przygotować
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Przymierzam się do napisania CMS'a tak na próbę żeby się sprawdzić, nauczyć się czegoś. I mam kilka pytań:
1. Użyć smartów?
2. Użyć frameworka?
3. Jak pisać moduły?
4. Jak w ogóle zacząć żeby to wszystko było spójne.

I to chyba na tyle. Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze.

ps: nie wiem czy to ten dział winksmiley.jpg
AdvMDev
1. Użyć OPT. Pytanie zadałeś jak "Czy kupić Syrenkę?" winksmiley.jpg
2. Kohana? Dość prosta, więc na początek dobra.
3. Jakie moduły?
4. Rozrysować najpierw na papierze (analogowym), co chesz dodać do tego CMS. Potem jak mniej więcej to ma działać. Na koniec łatwiej będzie się połapać, co od czego zależy.
Lejto
ok
co do modułów to chodzi mi o to że np. jest sobie moduł księgi gości i 2 kliknięcia i księga jest na stronie
a framework jest konieczny?
dr_bonzo
Moduly to sobie sam wymysl - juz wiesz jak maja dzialac od strony usera:
- np. wrzuca link do modulu do aplikacji lub wybiera go z listy
- plik sie sciaga na serwer
- rozpakowuje, kopiujesz pliki w odpowiednie miejsce
- instalujesz modul: zapisujesz gdzies informacje ze jest, ze aktywny itp

Cytat

A jak chcesz inaczej to rozwiazac?
Crozin
Cytat
Nie jest. Ale zapewne korzystanie z takowego ułatwi pracę.
Cytat
1. Użyć smartów?
A "czyte" PHP nie wystarczy?
Pilsener
Jak chcesz się czegoś naprawdę nauczyć, to moim zdaniem:
1. Nie zaczynaj od Smarty, Zend'a czy Kohan'y
2. Nie zaczynaj od CMS'a - na początek spróbuj część (np. system artykułów, sklep, galeria etc.) - bez framework'a

A jak już trwasz przy CMS'ie, to
Cytat
np. jest sobie moduł księgi gości i 2 kliknięcia i księga jest na stronie
- nie jest to takie proste, jak CI się wydaje. Bo co taki CMS powinien umożliwiać?
- zmianę kodu HTML i CSS dla dowolnej kategorii
- standardowe moduły, czyli administracja, newsy, artykuły, galeria, treść, panele
- generator meta-tagów

Bo jak user wybierze np. kategorie:
/ksiega_gosci i zaznaczy, żeby wrzucić ten moduł i także:
/filmy/ksiega_gosci - to co zrobisz wtedy? Takich problemów, które trzeba rozwiązać, jest bez liku. Pomyśl też o tym, że user chce mieć kontrolę nad kodem HTML. Jak uploduję obrazek, to chcę mieć adres obrazek.jpg, a nie http://www.cos.tam/grafika/upload/obrazek

I koncepcję musisz mieć najpierw na papierze.

Edit:
Cytat
Po czym 99% takich programistów nie widzi sensu stosowania frameworków
- no tak, ale moim zdaniem najpierw powinien umieć choć napisać strukturalnie prosty skrypt, jeśli z tym sobie nie poradzi, to przecież framework nie zrobi wszystkiego za niego, moim zdaniem powinien mieć jakieś doświadczenie żeby umieć w ogóle wykorzystać możliwości, jakie daje framework (że już nie wspomnę o samym obczajeniu frameworka, przecież to są bardzo rozbudowane narzędzia, trzeba trochę czasu, by to obcykać). A jak napisze swój framework to źle? Przecież liczy się rezultat, jak będzie umiał wysmażyć dobry kod to niech sobie go nawet opieka w czi-wrajterze.
Riklaunim
Cytat(Pilsener @ 10.01.2009, 02:45:24 ) *
2. Nie zaczynaj od CMS'a - na początek spróbuj część (np. system artykułów, sklep, galeria etc.) - bez framework'a

Po czym 99% takich programistów nie widzi sensu stosowania frameworków, ani sensownych gotowych komponentów i bibliotek winksmiley.jpg Jeżeli tworzy się już konkretną aplikację - system artykułów, a tym bardziej zaawansowany projekt - sklep - to framework obecnie jest obowiązkowy dla otrzymania kodu, którym spokojnie można się chwalić (no chyba że się strasznie w nim namiesza). Zamiast próbować "sklepu" można "zaczynać" jeżeli ktoś tak woli od prostych klas wykonujących jakieś zadania - np. obsługa API RESTowego Flickra, obsługa wysyłania maili przez IMAP/POP3 itd. smile.gif

Cytat(Lejto @ 9.01.2009, 20:06:51 ) *
Przymierzam się do napisania CMS'a tak na próbę żeby się sprawdzić, nauczyć się czegoś. I mam kilka pytań:

Pytanie po co? smile.gif jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to ok. Jeżeli chcesz podbijać świat swoim CMSem to nie licz że "coś" zrobisz i zaczniesz zbierać pozytywne opinie i użytkowników. Pod jakże popularnym skrótem CMS kryje się dość złożona aplikacja www, którą, żeby wykonać dobrze - używalna przez jakieś widoczne grono użytkowników - trzeba sporo umieć i chcieć smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.