Vega8
10.01.2009, 12:43:51
Nie znalazłem tego na forum ,a myśle ,że temat jest warty opisania.
Załóżmy ,że chcemy zrobić płatne logowanie na swojej stronie [zakładając ,że mamy już pomysł na witrynę].No i właśnie technicznie i ogólnie na czym to polega jak należy to wykonać. czy są jakieś skrypty do takiej formy logowania, słyszałem ,że są takie skrypty np w zapłacie sms jak się płaci na torencie, a jak sa to jak się nazywają jak to ogólnie zrobić.
kazag
10.01.2009, 13:04:19
kody.wapacz.pl - usługa sms premium.
Po założeniu konta przez usera każesz wysłać mu smsa na podany numer. On wysyła, otrzymuje kody (które generuje Ci wapacz i które Ty trzemasz sobie w bazie), wpisuje w odpowiedni formularz. Ty obie sprawdzasz skryptem, czy taki kod jest w bazie, jeśli jest i nie był juz uzyty to go skreślasz i ustawiasz userowi aktywację konta.
Tak to wygląda teoretycznie. Praktyczine nie stosowałem, a to co napisałem do na podstawie googli (kiedyś też o tym szukałem i tak mi ktoś to wyjaśnił).
giver
10.01.2009, 13:12:47
Generalnie jesteś skazany na jakiegoś pośrednika, który będzie wysyłał kod zwrotny, pobierał pieniądze, wysyłał Ci pieniądze, itp. Oczywiście nie musisz korzystać z pośrednika, jednak w większości wypadków jest to nie opłacalne(wykupienie numeru, obsługa 24/h, etc.).
Czy to będzie wapacz, czy atom to już kwestia upodobania.
Atom
kazag
10.01.2009, 15:05:18
No i pamiętaj, że z takiego smsa za 1,22 nie dostaniesz więcej niż 35 groszy... Więc przy większych sumach lepsze sa chyba przelewy...
Poza tym, płatne logowanie może odstraszać userów.
flashdev
10.01.2009, 15:15:49
Zawsze mozna dać wybór użytkownikowi i uruchomić kilka systemów płatnośći.
Np. dotpay jeśli dobrze pamiętam pobiera prowizje 3%,a umożliwia szybkie płatności (mtransfer, płatności inteligo itp.).
Cysiaczek
10.01.2009, 16:10:58
Przenoszę... hmmm, no właśnie gdzie? Na razie na Przedszkole
Adis92
10.01.2009, 17:49:24
Hmm z tego co pamiętam to jeżeli używasz sms system do zapłaty za coś to dostajesz 40% bo 30% dla operatora komórkowego, 30% dla firmy która to umożliwia (np.paypal.pl) czyli wniosek prosty. Jak pisano wyżej do wyższych kwot używaj systemu przelewów.
A co do kodu tu musisz zrobić tak aby user podając np: "
http://www.site.pl/films/index.php " nie był przenoszony jeżeli nie jest zalogowany. ( musisz przy dażdym skrypcie dodawać link do pliku z weryfikacją usera). Sam skrypt i pomoc można znaleść w google.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.