Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Między formularzem a serwerem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sada
Mam taki problem:

po wypełnieniu formularza chciałbym aby string 'src' został potraktowany funkcją explode a następnie do baazy danych został przesłany efekt jej działania ( a właściwie jeden z efektów , jeden element tablicy) . Czy da się to zrobić , a jeśli tak , jak?

Tak wygląda to w tej chwili.

if ((isset($_POST["MM_insert"])) && ($_POST["MM_insert"] == "form5")) {
$insertSQL = sprintf("INSERT INTO karaoke5 (Tytul, Wykonawca, src, Lyrics) VALUES (%s, %s, %s, %s)",
GetSQLValueString($_POST['tytul'], "text"),
GetSQLValueString($_POST['wykonawca'], "text"),
GetSQLValueString($_POST['src'], "text"),
GetSQLValueString($_POST['lyrics'], "text"));

acha i separatorem ma być cudzysłów "
pooh
Nie bardzo kumam.
$_POST['src'] będzie miał separatory " czy ma być zapisany z takimi separatorami jako ciąg do bazy danych?
Z funkcji explode otrzymasz tablicę ... z którą co chcesz zrobić? Połączyć w ciąg czy co?

Najlepiej podaj przykładowy string 'src'.
erix
Cytat
po wypełnieniu formularza chciałbym aby string 'src' został potraktowany funkcją explode a następnie do baazy danych został przesłany efekt jej działania ( a właściwie jeden z efektów , jeden element tablicy)

A manuala widział na oczy? explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Bo mam szczere wątpliwości.
sada
text np:
<object width="340" height="285"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/b1ymyNTIX38&hl=pl&fs=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/b1ymyNTIX38&hl=pl&fs=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="340" height="285"></embed></object>
pooh
I co chcesz zrobić z tym ciągiem?
sada
jak wydzielić z niego funkcją explode to co chcę wydzielić umiem.
Nie wiem tylko czy da się to wstawić zamiast tego ciągu na drodze między formularzem a przesłaniem do bazy danych.
Podałem kod z Dreamweavera (INSERT RECORD). I może zaraz po klamrze początkowej IF-a ?
decha-design
Cytat(sada @ 11.01.2009, 23:10:10 ) *
jak wydzielić z niego funkcją explode to co chcę wydzielić umiem.

ale jak? jakiego separatora używasz?

bo ja i reszta chyba też ... nie rozumiemy Cię!
pooh
Ale co chcesz wstawić?
Jakiś konkretny fragment z tego stringu ?
sada
Napisałem w pierwszym poście , że separatorem ma być cudzysłów podwójny "

zamiast pola z formularza tutaj o nazwie src, chcę wysłać tylko jego kawałek , który potrafię wydzielić. Nie wiem tylko w którym miejscu i jak to zrobić. Pole formularza ma nazwę src ale nie widzę zmiennej w której jest ono zapisane. Być może to bełkot co piszę bo PHP poznaję od bardzo niedawna , ale...
pooh
Ale który kawałek?
Dzisiaj niedziela i wróżki mają wolne.
Który kawałek Cię interesuje z tego przykładowego stringu?

A skoro potrafisz ten kawałek wydzielić, to jaki problem go zapisać?
To nie problem doświadczenia, tylko jasności pytań.
sada
erix nie czytasz ze zrozumieniem do funkcji preg_match...musisz znać strig jakiego się spodziewasz w subiekcie.
Nie wiem jakiego ciągu szukam. Za każdym razem ten ciąg jest inny , wiem tylko że znajduje się między 3 i 4 cudzysłowem.
Ciąg znaków jakiego przykład podałem dzielę funkcją eksplode na tablicę ,biorę tablicę np b$(5) i ten ciąg chcę wysłać do bazy danych .
Ale jak powiedziałem to potrafię zrobić.

Nie wiem zastąpić w przesłanym przeze mnie kodzie cały ciąg kawałkiem ciągu.
pooh
Podaj jak wydzielasz ten fragment ze stringu.
Pomożemy Ci go wstawić (podmienić).
sada
może inaczej, wydzieliłem ten kawałek ciągu i jest on w zmiennej b$.
Jak zrobić by ona zamiast pola formularza 'src' była dodana do bazy danych?

No niestety nie wiem czy da się zastosować explode z separatorem cudzysłów , to muszę sprawdzić, ale wiem że funkcja erixa nie wnosi takich wątpliwości bo nie muszę szukać swojego stringu , a właśnie cudzysłowów a potem wyłuskać ten kawałek stringu.

Przepraszam niniejszym Erixa za bezpodstawne oskarżenie.

Problem niestety zostaje.
pooh
Może tak?

1. <?php
  2. if (isset ($_POST['MM_insert'] AND $_POST['MM_insert'] == 'form5'))
  3.   {
  4.      $tytul= $_POST['tytul'];
  5.      $wykonawca= $_POST['wykonawca'];
  6.      $b= twój_tajemniczy_kod_który_wydziela_dane_i_ma_status_top_secret;
  7.      $lyrics= $_POST['lyrics'];
  8.  
  9.      $sql= "INSERT INTO `karaoke5` (`Tytul`, `Wykonawca`, `src`, `Lyrics`) VALUES ('$tytul', '$wykonawca', '$b', '$lyrics')";
  10.      $query= mysql_query ($sql);
  11.   }
  12. ?>
sada
Bardzo dziękuję , zaraz spróbuję party.gif

Wszystko gra, dzięki wszystkim za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.