Kod
tabela1 | tabela łącząca | tabela2
kurs | kurs_grupy | grupa
kurs | kurs_grupy | grupa
Plik pwk.php odpowiada za wyświetlenie, edycję i usuwanie kursów, plik pwg.php odpowiada za wyświetlanie, edycję i usuwanie grup. Tworzę nową grupę, przypisuje jej odpowiedni kurs i wszystko śmiga - pwg.php pokazuje nową grupę z kursem. Kiedy usuwam kurs, usuwa mi się rekord w tabeli `kurs_grupy` oraz w tabeli `kurs`. Plik pwg pokazuje mi grupę ale bez kursu - czyli ok. Chciałbym, aby w momencie kliknięcia na "edytuj grupę" mieć możliwość wybrania nowego kursu dla istniejącej grupy.
W chwili obecnej mam:
<?php if ($_POST['nazwa_grupy'] && $_POST['zajecia_1'] && $_POST['godzina_1'] && $_POST['zajecia_2'] && $_POST['godzina_2'] && $_POST['opis_grupy']) { $zapytanie = @mysql_query("UPDATE grupa SET nazwa_grupy='".$_POST['nazwa_grupy']."', zajecia_1='".$_POST['zajecia_1']."', godzina_1='".$_POST['godzina_1']."', zajecia_2='".$_POST['zajecia_2']."', godzina_2='".$_POST['godzina_2']."', opis_grupy='".$_POST['opis_grupy']."' WHERE id_grupy='".$_POST['id_grupy']."'"); $zapytanie = @mysql_query("update kurs_grupy set id_kurs='".$_POST['id_kursu']."' WHERE id_grupy='".$_POST['id_grupy']."'"); } echo "<h3>Poprawnie edytowano grupę</h3><br><br> <a href='pwg.php'>Odśwież</a>"; ?>
1 zapytanie pomijamy bo dotyczy tabeli `grupa`. 2 zapytanie jest poprawne w momencie, kiedy mam w tabeli `kurs_grupy` rekord odpowiedzialny za połączenie tych 2 tabel. Biorąc pod uwagę, że podczas usuwania kursu tracę rekord w tabeli łączącej, wydaje mi się, że potrzebne jest zapytanie "insert into ..." ale nie wiem jak je uwarunkować. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem problem.
Pozdrawiam.