Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przekazywanie do GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mozejednaknie
Czesc, podstrony na mojej stronie sa podmieniane za pomoca funkcji switch ktora odbiera wartosc "$id = $_GET['id']" z linkow "?id=1,2,.." Mam drobny problem, chce na jednej z podstron umiescic automatyczne przejscie na inny id np "?id=8", nie chce aby uzytkownik klikal w link "<a href="?id=8">Co stam</a> tylko po spelnieniu jakiegos warunku zostal odrazu przeniesiony na podstrone z nr 8. Jak w skrypcie wskazac dla switch zmiane z podstrony z np id=1 na id=8, probowalem to zrobic metoda prob i bledow ale cos mi nie wychodzilo smile.gif Nie chce robic tego przez header.
Rafal Filipek
  1. <?php
  2. switch ($i) {
  3. case 0:
  4. case 1:
  5.    echo "Dokładnie to samo dla 0 i 1 (a wiec moze byc tez 1 i 8)";
  6.    break;
  7. case 2:
  8.    echo "cos innego dla 2";
  9. }
  10. ?>
mozejednaknie
Cytat(Rafal Filipek @ 12.01.2009, 16:15:23 ) *
  1. <?php
  2. switch ($i) {
  3. case 0:
  4. case 1:
  5.    echo &#092;"Dokładnie to samo dla 0 i 1 (a wiec moze byc tez 1 i 8)\";
  6.    break;
  7. case 2:
  8.    echo &#092;"cos innego dla 2\";
  9. }
  10. ?>

Chyba sie troche nie wczytales w temat...?!?
Kod
switch ($id = $_GET['id'])
  {
  case 1:
   include($fol.'strona1.php');
   break;
.
.
.
  case 8:
  include($fol.'strona8.php');
   break;
  }
Rafal Filipek
No i w czym masz problem ? co ma mi udowodnic ten kod ktory pokazales? jak ktos wejdzie na strone z id = 1 to ma go przeniesc na 8 tak ?
mozejednaknie
Cytat(Rafal Filipek @ 12.01.2009, 16:38:08 ) *
No i w czym masz problem ? co ma mi udowodnic ten kod ktory pokazales? jak ktos wejdzie na strone z id = 1 to ma go przeniesc na 8 tak ?

Tak, jak wejdzie na strone z case 1 i okreslony warunek zostanie spelniony to chce aby zostal automatycznie przeniesiony do case 8, aktualnie zrobilem to w JS ale chce to zrobic w PHP
Kod
window.location = "?id=8"
erix
A o header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual słyszałeś? Masz tam przykład na przekierowanie.
Rafal Filipek
Kod
...
case 1:
case 8:
    $page = $_GET['cos']==2 ? 8 : 1;
    include($fol.'strona'.$page.'.php');
    break;
...
mozejednaknie
Cytat(erix @ 12.01.2009, 16:55:55 ) *
A o header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual słyszałeś? Masz tam przykład na przekierowanie.

Cytat
Nie chce robic tego przez header.

@down
Dobra mniejsza z tym zostane przy JS...
erix
Podasz jakiś zasadny powód? Bo nie bardzo przekierujesz bez header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jeśli chodzi o stronę serwera.

Głośno myśląc: przeorganizuj swój skrypt, aby najpierw realizował logikę, potem wypluwał treść. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.