Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Funkcja wyświetlająca tekst do określonego ciągu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bajki
Witam
Troche nie wiedziałem, jak sformułować ten temat tongue.gif chodzi mi o taką funkcję (spotkałem się z nią w jakimś skrypcie bloga, chyba wordpress), która wyświetla tekst podany jako parametr aż nie natrafi na ciąg znaków (poadny jaki kolejny parametr). Przykład :

ciąg znaków
Cytat
Pierwsza część wiadomości
<stop>
Następna część

po przepuszczeniu go przez funkcję, zwraca ona:
Cytat
Pierwsza część wiadomości
(bez <stop>)
Funkcja wyświetla tekst do momentu aż natrafi na <stop> (nie wyświetlając go)

Czy istnieje taka funkcja wbudowana w php ? czy raczej musze poszukać jakiejś napisanej przez programistów winksmiley.jpg próbowałem tego szukać ale nawet nie wiem jak sformułować zapytania w wyszukiwarkach ;/

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc ! smile.gif
Tales
Użyj wyrażeń regularnych (preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub ereg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - oczywiście to pierwsze lepsze) lub czegoś takiego
  1. <?php
  2.  $tekst='Pierwsza część wiadomości
  3.  <stop>
  4.  Następna część';
  5.  $szukaj='<stop>';
  6.  
  7.  $pozycja=strpos($tekst, $szukaj);
  8.  echo substr($tekst, 0, $pozycja);
  9.  ?>
ShadowD
Wrażeń regularnych nie polecał bym z tego powodu że są znacznie wolniejsze niż str*, a co do tego zadania można wykorzystać explode, jeśli możemy wykonać coś po najmniejszej linii oporu nie ma co kombinować...

1. <?php
  2. $tekst='Pierwsza część wiadomości <stop> Następna część';
  3. $text=explode('<stop>',$tekst);
  4.  
  5. echo $text[0];
  6. ?>

Dzięki temu możemy w łatwy sposób pobrać kolejne elementy np: $text[1],$text[2], $text[3] itd. Oczywiście separator '<stop>' nie będzie widoczny.

Pozdrawiam
Bajki
cholera, że też na to nie wpadłem sciana.gif
dzięki za pomoc winksmiley.jpg wybieram rozwiązanie ShadowD bo jest o wiele prostsze winksmiley.jpg ale dziękuje wszystkim
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.