mam taki problem:
Robię dziennik szkolny, dający nauczycielom możliwość wstawiania uczniom ocen do bazy za pomocą www.
Chciałabym zrobić dwa zależne selecty:
- klasa
- uczeń klasy wybranej powyżej.
Chciałam skorzystać ze sposobu znalezionego na stronie: http://ajaxin.pl/2007/02/22/zalezne-od-sie...tmlowe-selecty/
ale nie chce mi działać :/ wyświetla mi klasy danego nauczyciela, ale nie chce wyświetlać uczniów po wybraniu klasy (select jest aktywny ale nic w nim nie ma...)
Baza wygląda +-tak:
KLASY(klasa, matematyka, biologia...) np
KLASY(2e, kowalski, wesolowski...)
UCZEN(id_ucznia, ..., klasa..) np
UCZEN(1001, ... , 2e...)
wyszukiwanie trochę uprościłam (wyszukanie klas nauczyciela, to akurat mi działa, więc żeby nie zaśmiecać zbędnym kodem, to wpisałam na sztywno szukaj klasy gdzie przedmiot="kowalski")
Podejrzewam, że nie do końca (albo i wcale :/) nie rozumiem przekazywania zmiennej $_GET i coś tam pomieszałam...mógłby ktoś spojrzeć profesjonalnym okiem na te dwa kody i podsunąć co może być nie tak? bo już mam mroczki przed oczami jak na to patrzę...
moje pliki:
nauczyciel.php
<?php include "auth_user.inc.php"; include "conn.inc.php"; ?> <html> <head> <title> Dziennik </title> <script type="text/javascript" src="prototype.js"></script> <script type="text/javascript" src="nauczyciel.js"></script> </head> <h1> Witaj </h1> Wybierz klasę i ucznia, aby wpisać ocenę: <form name="doublecombo" id="doublecombo" action="ddl.php"> <select id="a" onChange="getLevel(this)"> <option value="0" selected>-- wybierz klasę --</option> <?php $query="select klasa from klasy where $matematyka='kowalski' ORDER BY klasa ASC"; { } ?> </select> <select id="b" onChange="getLevel(this)" disabled> <option selected>-- puste --</option> </select> </form> ...
ddl.php
<?php include "auth_user.inc.php"; include "conn.inc.php"; /* Sprawdzanie czy id jest liczbą - w PHP od wersji 5.2*/ if(filter_input(INPUT_GET, 'id', FILTER_VALIDATE_INT) == FALSE) return false; //dla starszych wersji PHP $id = $_GET["klasa"]; $query ="SELECT id_ucznia FROM uczen WHERE klasa = ".$id." "; echo '<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>' .'<records>'; { } } else { } ?>