Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]nie dziala mi phpMyAdmin (w OpenSUSE 11
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zielonySUSE
Witam!

Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuksa a jeszcze bardziej poczatkujacym :) w MySQL i PHP.
Zaznacze na wstepie, ze szukalem w googlach odpowiedzi na moje pytania, jednak nic co znalazlem problemu nie rozwiazalo.

W swiezo zainstalowanym OpenSUSE 11.1 chcialem uruchomic phpMyAdmin. W tym celu zrobilem wszystko to co napisane jest w artykule Kevina Millecama: http://www.novell.com/coolsolutions/feature/595.html .
Jednak po wykonaniu opisanych polecen i wpisaniu w przegladarce adresu http://localhost/phpMyAdmin , otrzymuje dwa komunikaty :
Kod
Error
MySQL said:
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

oraz
Kod
phpMyAdmin tried to connect to the MySQL server, and the server rejected the connection. You should check the host, username and password in your configuration and make sure that they correspond to the information given by the administrator of the MySQL server.

lub tylko jeden nastepujacy:
Kod
MySQL said: Documentation
  #2002 - The server is not responding (or the local MySQL server's socket is not correctly configured)

(pojecia nie mam dlaczego raz sie wyswietlaja te 2 pierwsze, a innym razem ten trzeci ... zupelnie jakby sie losowaly)

Nie wiem czemu phpMyAdmin mi nie dziala.
Pomyslow mam kilka:

1. dlatego ze jest to OpenSUSE a nie platne novellowe SUSE

2. dlatego ze autor wykorzystywal php4 , a ja zainstalowalem php5

3. dlatego ze utworzylem grupe o nazwie 'grupamysql' a nie jak autor chcial 'mysql' (nie dalo sie utworzyc grupy 'mysql', bo otrzymywalem komunikat 'There is a conflict between the entered group name and an existing group name. Try another one.' )

4. dlatego ze glupio skonfigurowalem phpMyAdmin (co jest najbardziej prawdopodobne), ponizej zalaczam zawartosc pliku config.inc.php :
Kod
<?php
/*
  * Generated configuration file
  * Generated by: phpMyAdmin 3.1.2 setup script by Piotr Przybylski <piotrprz@gmail.com>
  * Date: Tue, 03 Feb 2009 05:09:27 +0100
  */

/* Servers configuration */
$i = 0;

/* Server: localhost [1] */
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp';
$cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysql';
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'wTymMiejscuHasloRoota';

/* End of servers configuration */

$cfg['DefaultLang'] = 'en-utf-8';
$cfg['ServerDefault'] = 1;
$cfg['UploadDir'] = '';
$cfg['SaveDir'] = '';
?>

Zmienilem 'config' na 'cookie', ale komunikaty o bledach nadal te same, a nawet przybyl jeden nowy: 'Cannot load mcrypt extension. Please check your PHP configuration.'

Prawde mowiac pojecia nie mam co mam z tym zrobic zeby zadzialalo... Wszystko z artykulu pana Kevina M. czytalem i robilem uwaznie i myslalem, ze bedzie dzialalo bez problemow...

Bardzo prosze o pomoc!

P.S. Po wejsciu na http://localhost/phpMyAdmin/setup/index.php i podstawowym skonfigurowaniu servera (i dwa razy kliknieciu na 'Save') na liscie 'Servers' jest moj localhost. Ale jak zamkne przegladarke, ponownie otworze i ponownie wejde na powyzszy link, widze napis 'There are no configured servers' .

P.P.S. Katalog /var/lib/mysql (i wszystko co zawiera) powinien w moim przypadku nalezec do grupy 'mysql' czy 'grupamysql' ?
blooregard
Cytat
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

A utworzyłes użytkownika root serwera MySQL ?

Cytat
1. dlatego ze jest to OpenSUSE a nie platne novellowe SUSE

2. dlatego ze autor wykorzystywal php4 , a ja zainstalowalem php5

3. dlatego ze utworzylem grupe o nazwie 'grupamysql' a nie jak autor chcial 'mysql' (nie dalo sie utworzyc grupy 'mysql', bo otrzymywalem komunikat 'There is a conflict between the entered group name and an existing group name. Try another one.' )

1. phpMyAdmin to oprogramowanie darmowe i distro nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma na Linuksach czegos takiego, jak wersje trial, demo 30-dniowe itp. oprogramowania opensource. Jak cos jest opensource, to jest od początku do końca. To nie Windows.

2. phpMyAdmin działa zarówno w php4, jak i php5

3. Grupa 'mysql' istnieje już. Dlatego wywałiło Ci komunikat błędu 'There is a conflict between the entered group name and an existing group name. Try another one.' - czyli: 'Występuje konflikt pomiędzy podaną nazwą grupy, a istniejąca już nazwą. Spróbuj podać inną [nazwę grupy]'
Angielski, kolego, angielski w Linuksie to podstawa.
erix
Cytat
'Cannot load mcrypt extension. Please check your PHP configuration.'

Rozszerzenie mcrypt dla PHP zainstalowałeś? snitch.gif

Cytat
Ale jak zamkne przegladarke, ponownie otworze i ponownie wejde na powyzszy link, widze napis 'There are no configured servers' .

O ile pamiętam, trzeba jeszcze przekopiować stworzoną konfigurację do odpowiedniego pliku. Masz z paczką instalacyjną dokumentację, to jej użyj.

PS. Dodaj tag do tematu, inaczej zamknę.
zielonySUSE
Cytat(blooregard @ 3.02.2009, 14:07:18 ) *
1. phpMyAdmin to oprogramowanie darmowe i distro nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma na Linuksach czegos takiego, jak wersje trial, demo 30-dniowe itp. oprogramowania opensource. Jak cos jest opensource, to jest od początku do końca. To nie Windows.
Mialem na mysli to, ze roznice moga wystepowac nie w phpMyAdmin, ale w samym SUSE (Pan Kevin Millecam opisywal krok po kroku dzialania w platnej (lub 60-dniowej) wersji Novellowego SUSE 9 Server, a ja te czynnosci wykonywalem w najnowszym darmowym OpenSUSE 11.1 i nie wszystko dalo sie zrobic tak jak w opisie, wiec z tego powodu moglo mi cos nie dzialac).

3. Grupa 'mysql' istnieje już. Dlatego wywałiło Ci komunikat błędu 'There is a conflict between the entered group name and an existing group name. Try another one.' - czyli: 'Występuje konflikt pomiędzy podaną nazwą grupy, a istniejąca już nazwą. Spróbuj podać inną [nazwę grupy]'
Angielski, kolego, angielski w Linuksie to podstawa.
Dzieki, na szczescie angielski w miare znam, a jak czegos nie nie rozumiem, to siegam po slownik i tlumacze. smile.gif Tylko wlasnie nie rozumiem czemu ta grupa 'mysql' juz istnieje. Bo ja jej nie tworzylem. Sama sie robi? OK, niech sie robi, ale czemu nie ma jej na liscie utworzonych grup? Skoro nie moglem jej utworzyc, zrobilem nowa grupe 'grupamysql', dodalem do niej czlonkow 'daemon' , 'mysql' oraz 'root'. Tylko teraz nie wiem, czy katalog /var/lib/mysql (i wszystko co zawiera) ma byc w grupie 'mysql' czy w grupie 'grupamysql' ? questionmark.gif

A utworzyłes użytkownika root serwera MySQL ?
No wlasnie... Az wstyd odpowiedziec na to pytanie. W MySQLu nie utworzylem uzytkownika root, a w config.inc.php wpisalem root i jego haslo. I dziwic sie ze mnie opluwalo... Wstyd.
Wczesniej wpisywalem komende /bin/mysql_install_db --user=mysql , wiec utworzylo mi w MySQLu uzytkownika nie 'root' tylko 'mysql'. Zmienilem w config.inc.php 'root' na 'mysql' (bez hasla) i wszystko od razu zadzialalo!
A pozniej zgodnie z opisem Kevina Millecama wpisalem:
cd /bin
mysql -u root
UPDATE mysql.user SET Password = PASSWORD ('tuMojeHaslo') WHERE User='root';
nastepnie w config.inc.php tez poprawilem na 'root' i 'tuMojeHaslo'
i jest OK. smile.gif

Cytat
Rozszerzenie mcrypt dla PHP zainstalowałeś?
Juz rozumiem, ze rozszerzenie mcrypt jest potrzebne, gdy ustawione jest 'cookie'. A jezeli najprostsze (i najmniej bezpieczne) 'config' to mcrypt'a nie trzeba.

Cytat
O ile pamiętam, trzeba jeszcze przekopiować stworzoną konfigurację do odpowiedniego pliku. Masz z paczką instalacyjną dokumentację, to jej użyj.
Tak, to akurat robilem dobrze. Dokumentacje wczesniej (przed zadaniem pytania na forum) czytalem. Plik config.inc.php jest tam gdzie trzeba z prawidlowymi ustawieniami praw dostepu. Co nie zmienia faktu, ze po zamknieciu przegladarki, ponownym wlaczeniu i wpisaniu adresu http://localhost/phpMyAdmin/setup/index.php na liscie serwerow nic nie ma. Ale poniewaz phpMyAdmin dziala i konfiguracja w pliku jest, to nie bede roztrzasal czemu w graficznym setupie znika serwer z listy serwerow.

Cytat
PS. Dodaj tag do tematu, inaczej zamknę.
Przepraszam, nie zauwazylem tagow. Dodalem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Pojawia mi sie teraz na dole strony komunikat:
'Rozszerzenie PHP o nazwie mbstring nie zostało znalezione, a wygląda na to, że używasz wielobajtowego kodowania napisów. Bez rozszerzenia mbstring phpMyAdmin nie ma możliwości poprawnego rozbijania napisów, co może skutkować niespodziewanymi rezultatami.'
Szukajac w googlach znalazlem informacje zeby w pliku php.ini znalezc linie zawierajaca:
;extension=php_mbstring.dll
i usunac pierwszy znak ;
Niestety ani w /etc/php5/apache2/php.ini ani w /etc/php5/cli/php.ini nie mam takiej linii.
Na innej stronie znalazlem informacje zeby zmienic UTF8 na ISO-8859-2 , ale nie bardzo wiem gdzie.
Zreszta zastanawiam sie, czy jesli zamierzam phpMyAdmin i MySQL wykorzystac do linuksowego programu BASE oraz ACID , to czy w ogole potrzebuje zajmowac sie mbstring'iem ? questionmark.gif

P.S. Dzieki za poprzednie odpowiedzi, robiac to wszystko o 5-ej rano czlowiek moze sie zupelnie pogubic i zapomniec o dodaniu uzytkownika do MySQLa o tej samej nazwie co w phpMyAdmin. smile.gif Milo ze macie tyle cierpliwosci.
P.P.S. Strona http://www.novell.com/coolsolutions/feature/595.html o instalowaniu Apache, PHP i MySQL jest naprawde porzadnie napisana, polecam wszystkim.
erix
Cytat
Szukajac w googlach znalazlem informacje zeby w pliku php.ini znalezc linie zawierajaca:
;extension=php_mbstring.dll
i usunac pierwszy znak ;

Kompilując PHP wybierasz, jakie moduły mają być dostępne. Jeśli nie są, znajdź katalog z rozszerzeniami i podaj go w konfiguracji dopisując do niego również nazwę .so.

Cytat
Tylko teraz nie wiem, czy katalog /var/lib/mysql (i wszystko co zawiera) ma byc w grupie 'mysql' czy w grupie 'grupamysql' ?

A proces demona z jakimi uprawnieniami startuje? tongue.gif Wszystko masz w pliku konfiguracyjnym mysql.
zielonySUSE
Cytat(erix @ 3.02.2009, 20:53:08 ) *
Kompilując PHP wybierasz, jakie moduły mają być dostępne. Jeśli nie są, znajdź katalog z rozszerzeniami i podaj go w konfiguracji dopisując do niego również nazwę .so.
Nie wiem o jakis .so mowa smile.gif , ale uruchomilem YaST , Software Management, znalazlem php5-mbstring, kliknalem zeby zainstalowal, restart komputera ... i komunikatu juz nie ma! biggrin.gif Dzieki! smile.gif

Cytat(erix @ 3.02.2009, 20:53:08 ) *
A proces demona z jakimi uprawnieniami startuje? tongue.gif Wszystko masz w pliku konfiguracyjnym mysql.
A jak sprawdzic z jakimi uprawnieniami startuje? Probowalem roznych kombinacji polecenia 'ps' ze slowem 'mysqld', ale zadna nie odpowiedziala na pytanie z jakimi uprawnieniami demon 'mysqld' startuje. smile.gif
A jesli chodzi o plik konfiguracyjny, to wpisalem w terminalu:
find / -name mysql.conf
(bo tak w googlach znalazlem, ze nazywa sie plik konfiguracyjny MySQL)
i niestety nie znalazlo mi zadnego pliku....
Pogrzebalem troche po katalogach, znalazlem w /etc plik my.cnf , ale to tylko przykladowy plik konfiguracyjny.
Znalazlem tez /var/lib/mysql plik mysqld.log , przeczytalem zawartosc, ale dalej nie wiem do jakiej grupy ('mysql' czy 'grupamysql') ma nalezec katalog /var/lib/mysql .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.