Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Ile kosztuje domena?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michalo1994
Przeczytałem na jakimś forum że domena kosztuje 10 zł. Ja chciałbym mieć stronę www.moja-nazwa.pl, wiec wszedlem na jakąś stronę która oferuje domeny pl, ale niestety, po kilku zatwierdzeniach mialem do wyboru jakies serwery - najtańszy po 60zł;( Mógłby mi ktos powiedziec czy strone www.....pl mozna zalozyc za 10zl? Czy trzeba duzo placic?winksmiley.jpg
erix
Za 10zł, to masz założenie; w tych "promocyjnych serwisach" nastawionych na masy zabulisz >100zł za przedłużenie.

Jest jedna firma, która pobiera najtaniej (82zł), ale nie podam nazwy z przyczyn obiektywnych. smile.gif
luniak
erix 82 to dużo ja wiem gdzie domenę pl zakładasz za 14,64 zł a odnowienia są po 77zł (są to ceny brutto , czyli dokładnie tyle płacisz biggrin.gif) i tam najtańswzy hosting jest od 48,80zł rocznie (też brutto) przy czym do tego najtańszego hostingu dostajesz domenę .info gratis biggrin.gif
isso
Cytat(Michalo1994 @ 5.02.2009, 11:30:16 ) *
Przeczytałem na jakimś forum że domena kosztuje 10 zł. Ja chciałbym mieć stronę www.moja-nazwa.pl, wiec wszedlem na jakąś stronę która oferuje domeny pl, ale niestety, po kilku zatwierdzeniach mialem do wyboru jakies serwery - najtańszy po 60zł;( Mógłby mi ktos powiedziec czy strone www.....pl mozna zalozyc za 10zl? Czy trzeba duzo placic?winksmiley.jpg

Założyć można nawet za 90gr netto smile.gif tylko przedłużenie kosztuje ~100 zł, ale to nie jest jakiś wielki problem... płacisz to raz na rok ;] no chyba, ze chcesz sobie trzymać 10 domen smile.gif to wtedy jest to troszkę pieniążków. Wszystko zależy od tego czy bierzesz domenę w promocji, czy nie... jak rokujesz jej przyszłość smile.gif nie koniecznie przecież trzeba mieć domenę .pl smile.gif prawda?
JoShiMa
Cytat(Michalo1994 @ 5.02.2009, 13:30:16 ) *

Musisz pamiętać jeszcze o jednym. Żeby mieć własną stronę sama domena nie wystarczy. Musisz jeszcze mieć hosting (no chyba, że masz własny serwer) a za to też się płaci...
Michalo1994
No a są jakies tańsze domeny z innymi końcówkami? Tak żeby nie wyszło więcej niz 50 zł rocznie;)?
boddah85
Na cal.pl koszt rejestracji pl-ki to 12 zł, a odnowienie 45 zł. Mam tam wykupionych kilka domen oraz serwer www od kilku miesięcy i żadnych problemów.
isso
Cytat(Michalo1994 @ 5.02.2009, 12:48:47 ) *
No a są jakies tańsze domeny z innymi końcówkami? Tak żeby nie wyszło więcej niz 50 zł rocznie;)?

.com.pl, .info, .net, ./*miasto*/.pl, regionalne i tysiace innych smile.gif
Foxx
Domena .art.pl jest za darmo jeżeli to co zamierzasz na niej postawić jest związane w jakiś sposób ze sztuką.
Jeżeli nie jest to skorzystaj z Google, wpisz "tanie domeny" albo coś w tym stylu i zobacz jakie są oferty.
Z pobieżnego oglądu widzę, że znajdziesz domeny za 0 zł przez pierwszy rok a potem < 25 zł za przedłużenie.
RafaelX
przecież masz cenniki i regulaminy na stronach oferujących domeny, troche lektury jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale jak nie masz hostingu(serwera na którym umiesciłbys strone) to domena ci sie nie przyda, moze lepiej jak nie masz kasy to załozyc konto na jakims darmowym hostinku i jakąs darmową domene sobie wziąść
sowiq
Na nazwa.pl były (nie wiem czy jeszcze są) domeny po 1 zł (ale za miesiąc), czyli za rok płaciło się około 14 zł. A w regulaminie było napisane, że nie ma konieczności przedłużania.
Inna sprawa, że nie polecam rejestracji domen na nazwa.pl - straszna biurokracja w przypadku cesji...
Michalo1994
A nie mozna wykupic domeny, a serwer miec KRasnal? Jakie najlepsze darmowe domeny proponujecie?
erix
A będziesz miał cały czas odpalonego kompa?

Cytat
Jakie najlepsze darmowe domeny proponujecie?

Mhmm, http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 :S
sowiq
Cytat(Michalo1994 @ 5.02.2009, 13:28:17 ) *
A nie mozna wykupic domeny, a serwer miec KRasnal?
Kurde, skąd ludzie biorą tego Krasnala? Projekt umarł jakieś 25 lat temu, a większość nowych użytkowników forum ma zainstalowanego Krasnala... Uczycie się z książek sprzed 5 lat, czy co??

http://www.apachefriends.org/en/xampp.html
http://www.wampserver.com/en/

Cytat
CO NOWEGO: [w Krasnalu]
- nowa wersja Apache 1.3.31
- nowa wersja PHP 4.3.9 i 5.0.2
- nowa wersja MySQLa 3.23.58
Same nowości...
Michalo1994
A jakie znacie najlepsze darmowe hostingi? Moze cba.pl?
Lejto
ja ostatnio kupiłem domenę .pl za 0,87 gr na rok smile.gif
za rok jeszcze raz ją zarejestruje i znów zapłacę grosze winksmiley.jpg
nie wiem czy to dobry myk ale na razie jest
Michalo1994
A gdzie zarejstrowałeś domene za 87gr Lejto?
Foxx
W dziale Serwery WWW jest wątek poświęcony serwerom hostingowym.
erix
Cytat
za rok jeszcze raz ją zarejestruje i znów zapłacę grosze

Nie wiem, czy firmy nie są przed czymś takim zabezpieczone. W najgorszym wypadku ktoś Ci przechwyci w międzyczasie. winksmiley.jpg Nie tylko Ty kombinujesz; projektując zabezpieczenia trzeba myśleć jak złodziej.

Cytat
A jakie znacie najlepsze darmowe hostingi?

najlepszy i darmowy, to najczęściej antonimy... Odkąd zaczynałem przygodę z tworzeniem stron, to też tak myślałem, że darmowe, aby jak najtaniej. Zdziwisz się, ile Ci to nerwów zeżre; przyzwoity hosting zaczyna się dopiero od 10zł/miesiąc. Ale to dyskusja na osobnym temat.

Tak poza tym, dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu, gdyż i na forum zostało wiele powiedziane (patrz: ~Foxx), i Google wiele na ten temat wie.
Lejto
@Michalo1994 w az.pl jak co
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.