Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [flash]Modyfikacja karuzeli
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Adrian1207
Witam

Mam dość duży problem, bo z flash jestem że tak krótko powiem ciemny, a koniecznie potrzebuję dostosować pewną animację na stronę. Od 2 dni szukam informacji, wertuję kolejne tutoriale ale ciągle coś mi nie wychodzi, opiszę problem przy rozwiązaniu które było najbliższe oczekiwanemu.

Znalazłem flash odpowiadający moim wymaganiom, ale problem znowu taki że nie potrafię go zmodyfikować. Flash jest tutaj można zobaczyć i ściągnąć: http://flashwanted.com/fla/menus/papervision3d-carousel.html

Trzeba mi w tym cudeńku zmienić tło, kolory strzałek, wielkość całości i oczywiście obrazki, i tu tworzy się pytajnik bo cokolwiek bym nie zmienił w pliku .fla to tworząc nowy .swf ten już nie ma obrazków wewnątrz. Z tego co patrzyłem to nawet po ściągnięciu działającego, odpaleniu pliku .fla w cs3 i wyświetleniu testu filmu nawet bez jakichkolwiek zmian przestają się wyświetlać obrazki.

"Kumulując" moje pytania to chodzi o to jak to modyfikować, bo przy zwykłej edycji pliku .fla wszystko się sypie. Chcę z tego osiągnąć coś na podobieństwo góry strony www.etutor.pl, nie musi być identyczne tylko żeby ten papercarousel dało się jakoś po ludzku modyfikować.

Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam

PS. Można by dopisać do opisu działu że problemu z flash też lecą tutaj smile.gif
wookieb
A masz zainstalowane papervision?
Adrian1207
To jest myśl, nie wpadłem że tak może być jakoś tongue.gif

W ActionScript za pobieranie tych obrazków może odpowiadać ta część kodu:

Kod
import org.papervision3d.scenes.*;
import org.papervision3d.objects.*;
import org.papervision3d.cameras.*;
import org.papervision3d.materials.*;

?

Jeżeli tak to jak ją zmodyfikować i podać własne ściezki? A jeżeli nie to gdzie takie pobieranie może być? Bo w AS nic więcej co mogłoby za pobieranie odpowiadać nie znalazłem. W paczce były tylko pliki .fla i .swf więc z innego źródła też nie, to jak?

Edit
O już co innego napisałeś smile.gif No więc nie mam, ale muszę do takiego czegoś instalować jakieś kombajny? Trochę to jak strzelanie z armaty do komarów, kurde, nie kapuję działania tych flashowych aplikacji. Można jakoś po prostu wprowadzić do tego .fla własne elementy?
wookieb
Jednak nie sa ladowane. Sa w srodku.
file -> publish settings -> flash -> settings
Tam w classpath dodajesz sciezke do twojego papervision.
Potrzeba ci jest jeszce caurina tweener
google -> flash caurina
Adrian1207
No dodałem wszystko jak pisałeś, w błędach kompilatora nie mam już 20 o niznalezionym jakimśtam parametrze tylko zostały 4, dla mnie niezrozumiałe:

Kod
Type was not found or was not compile-time constant: MovieScene3D
Type was not found or was not compile-time constant: Plane
Call to a possibly undefined method MovieScene3D
Call to a possibly undefined method Plane

Nie wiem czy to przez te błędy czy nie ale nadal nie wyświetla mi obrazków jak włączam "podgląd" swf przy edycji .fla. W każdym razie już jestem trochę bliże, nie wiem skąd to wiedziałeś ale tak trzeba było smile.gif tylko że ja dalej jestem tępy i nie wiem co z tym działać
wookieb
MovieScene3d pochodzi bodazje ze starej wersji papervision.
Trzeba to zamienic na Scene3d niestety to też ci nic nie da. Po wprowadzaeniu wszystkich poprawek karuzela nadal dziala źle smile.gif Więc nie pociesze cie tongue.gif
Adrian1207
Oj...no to teraz to mam pytajnik, jak by to rozwiazac? a moze stara wersja tego papervision jest gdzies? Bo z tego co przedtem widziałem to jest na code.google trochę więcej plików, sprawdze czy są jakieś starsze, a jak nie to trzeba by było pisać samemu od nowa? robiłem coś z tutorialem, jeszcze to sprawdzę jak to się ma do karuzeli i może mi coś pomożesz, bo ja już nie mam pojęcia jak takie pozornie małe cuś zrobić w tym flash

Są jakieś starsze wersje z grudnia ale nie widzi mi się sprawdzanie ich kolejno, pokażę to co z tutkiem wymodziłem jak to też nie będzie to wtedy będę próbował z tamtymi wersjami.

Kod
package {
    import com.gskinner.motion.GTween;
    import com.leebrimelow.utils.Math2;
    import com.theflashblog.fp10.SimpleZSorter;

import fl.motion.easing.Exponential;

import flash.display.Loader;
    import flash.display.Sprite;
    import flash.events.Event;
    import flash.events.MouseEvent;
    import flash.net.URLLoader;
    import flash.net.URLRequest;

public class Carousel extends Sprite {
        private var container:Sprite;
        private var loader:URLLoader;
        private var anglePer:Number;

public function Carousel() {
            init();
            loadXML();
        }
        private function loadXML():void {
            loader = new URLLoader(new URLRequest("images.xml"));
            loader.addEventListener(Event.COMPLETE, createCarousel);
        }
        private function createCarousel(e:Event):void {
            var xml:XML = new XML(e.target.data);
            var list:XMLList = xml.image;
            anglePer = (Math.PI*2) / list.length();

for (var i:int=0; i<list.length(); i++) {
                var imc:imCon = new imCon();
                imc.buttonMode = true;
                imc.addEventListener(MouseEvent.CLICK, onClick);

var l:Loader = new Loader();
                l.x = -250;
                l.y = -167;
                l.load(new URLRequest(list[i].@src));
                imc.addChild(l);
                imc.scaleX = imc.scaleY = 0.5;
                imc.angle = (i*anglePer) - Math.PI/2;
                imc.x = Math.cos(imc.angle) * 450;
                imc.z = Math.sin(imc.angle) * 450;
                imc.rotationY = 36 * -i;
                container.addChild(imc);
            }
        }
        private function onClick(e:MouseEvent):void {
            var tw:GTween = new GTween(container, 0.8, {rotationY:Math2.toDeg(e.currentTarget.angle+Math.PI/2), z:100},
            {ease:Exponential.easeInOut});
        }
        private function init():void {
            container = new Sprite();
            container.x = 350;
            container.y = 250;
            container.z = 400;
            addChild(container);

cover.addEventListener(MouseEvent.CLICK, stageClick);
            this.addEventListener(Event.ENTER_FRAME, loop);
        }
        private function stageClick(e:MouseEvent):void {
            var tw:GTween = new GTween(container, 0.8, {z:400}, {ease:Exponential.easeInOut});
        }
        private function loop(e:Event):void {
            container.rotationX = mouseY - 250;
            SimpleZSorter.sortClips(container);
        }
    }
}

Takie coś wymodziłem z tutkiem, to jest na podstawi pliku XML z obrazkami, tylko w momencie kiedy według tutka pokazywało się już koło z obrazkami u mnie pokazało się puste białe i bezsensowne pole...super. A było to na podstawie tego tutka: http://www.gotoandlearn.com/play?id=92

Aha no i na stronie z tutkiem były pliki gotowe które teoretycznie powinny były działać, więc pobrałem już się cieszyłem a tu CS3 nie otworzy .fla bo zły format nie wiem dlaczego...
wookieb
Na stronie ktora podales w pierwszym poscie masz link do strony autora (homepage). W komentarzasz masz link do innego 3dmenu. Zobacz czy ten ci odpowiada.

Btw. W komentarzach masz tez kod ktory podal ktos na wersje great white. I to też działało źle winksmiley.jpg
Adrian1207
Ja nie wiem jak Ty to wypatrzyłeś biggrin.gif Super. Biła i tak nie działała ale ta inna wersja z rapida jest super, jak najbardziej mi odpowiada tylko żeby się dało ją normalnie edytować. Zaraz się okaże smile.gif

Trochę mi to zeszło musiałem odejść od komputera. W każdym razie to z rapida też wymaga tego MovieScene3D i Plane i wychodzi to samo co z poprzednikiem :/ ehh
Spróbuję te strasze wersje papervision...

Edit.
Nic...żadna nie ma tych pierdułków. To chyba trafiłem na problem nie do rozwiązania sad.gif

Edit2.
Jak to ktoś ma w podpisie wszysko się da tylko trzeba wystarczającą ilość razy próbować smile.gif Znalazłem Papervision 1.5 w deprecjonowanych api googla, i co prawda to z rapida nie ruszyło dalej i już traciłem nadzieję ale spróbowałem i ruszyła ta pierwsza karuzela co podałem smile.gif No to teraz mogę wreszcie zacząć edytować. Jakbym coś jeszcze nie wiedział to będę pisał ale bez info od Ciebie na pewno bym do tego nie doszedł, ogromne dzięki za zajęcie się tym i poświęcenie czasu na pomoc, 3 punkciki poleciały smile.gif Dzięki i na tą chwilę pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.